Yabancıların yatırım ile vatandaşlık alma süreci nasıl işliyor?

Sektörün nabzını tutan; inşaat sektöründe yaşanan gelişmeler, gayrimenkul yatırımları ve konut projelerinin konuşulduğu Konuta Yön Verenler'de Vatandaşlık Hukuku konusunda uzman Avukat Tunay Bulut konuk oldu. Konuta Yön Verenler, Kıvılcım Harika Ertunç'un sunumu ve İsmail Altın’ın moderatörlüğünde Bloomberg HT’ ‘de izleyiciyle buluşuyor.

ÖZEL HABER 24.03.2022, 13:41 24.03.2022, 14:53
Yabancıların yatırım ile vatandaşlık alma süreci nasıl işliyor?

Yabancılara yapılan konut satışları 2021'de önceki yıla göre yüzde 43,5 artarak 58 bin 576 oldu. Yıl içerisinde toplam konut satışları içinde yabancıların payı yüzde 3,9 olarak gerçekleşti. Yıllık bazda rekor kıran satışlar, aralıkta yüzde 77,1 artarak 7 bin 841 oldu. Bu rakam tüm zamanların en yüksek aylık satış adedi olarak kayıtlara geçti.

Son aylarda dövizde yaşanan artış, hem vatandaşlık almak isteyen yabancıları hem de kültür ve turizm cenneti olan Türkiye'de yatırım yapmak isteyenlerin talebini hızlandırdı.

Türk Lirası'nın korunması kapsamında yapılan düzenleme ile yabancıların gayrimenkul alımına döviz bozdurma zorunluluğu getirildi. Düzenlemeyle konut ya da arsa satın alan yabancıların döviz alım belgesi alması zorunlu hale getirildi.

Konuta Yöne Verenler’in yeni bölümünde konuşulan konulardan biri de yabancıların ülkemizden gayrimenkul satın almaları ve vatandaşlık alımlarında uygulamaları gereken süreç oldu.

Yabancıların önceden İstanbul’un Avrupa yakasına çoğunlukta olmak üzere ülkemizin birçok kentinde yatırımlar yaptığını belirten programın moderatörü İsmail Altın, yabancıların döviz bozdurarak vatandaş olmaları hakkında yayımlanan mevzuat hakkındaki görüşlerini sorduğu program konuğu Avukat Tunay Bulut, ” Merkez Bankası tarafından 24 Ocak’ta yayımlanan genelge ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün eş güdüm halinde yayımladığı genelge ile birlikte ‘Döviz Alım Belgesi’ zorunluluğu getirildi. 2018 getirilen 250 bin dolarlık gayrimenkul alımı ile vatandaşlık sağlanması yabancıya konut satışında bir ivme yakalanmıştı. Uygulamada dönem dönem bazı sorunlar yaşanıyordu. Ama Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü yayımladığı yeni genelgelerle bu sorunları çözüyordu. Bu ‘Döviz Alım Belgesi’ zorunluluğu 24 Ocak itibarıyla yürürlüğe girdi. Önceden bazı uygulamalarda yanlış işlemler olmaktaydı. Bu tarih itibarıyla yabancı kişi ya inşaat firmasının/alıcının hesabına 250 bin dolar karşılığı parayı getirecek, Türkiye’deki bankalar aracılığı ile bu parayı Merkez Bankasına satacak. Bunun karşılığında alıcı ya da satıcı bir banka alacak bankadan. Bu belgenin bir formatı var. Alıcının ve satıcının bütün bilgilerini yazan bir belge. Tapu işlemlerini yapabilmek için o belgeyi satış işleminden önce tapu müdürlüğüne ibraz edecek. Hem uygunluk belgesi almak ve daha sonra vatandaşlık işlemlerine devam edebilmek hem de tapu işlemlerini yapabilmek, satışı yapabilmek için bu evrak artık bir zorunluluk haline geldi.” açıklamalarında bulundu.

İsmail Altın’ın “Bu uygulama, sadece vatandaşlık işlemlerinde mi yoksa ülkemizde yatırım yapmak isteyen bütün yabancıların bu işlemleri yapması gerekiyor mu ?”  şeklindeki sorusu üzerine Avukat Tunay Bulut, “Tabii. Bütün yabancı işlemlerinde geçerli.  Eğer gayrimenkul edinen yabancı Türkiye’de vatandaşlık edinimi de istiyorsa bununla ilgili döviz alım belgesini alacak ve bu parayı alıcının hesabına gönderecek. Bankadan aldığı ıslak imzalı dekontlarla bunu ispat edecek. Ama eğer vatandaşlık edinimi istemiyorsa, o zaman sadece döviz alım belgesi alacak ve bunu satış işlemi öncesinde Tapu Müdürlüğüne ibraz edecek” diye konuştu.

Yorumlar (0)
15
açık