banner3

Noterden Taşınmaz Satış Süreci

Gayrimenkul alım - satım işlerinde tapu dairelerinin yükünü azaltmak için noterden de satışın mümkün olduğu uygulama başladı.

ÖZEL HABER 25.07.2023, 14:58 25.07.2023, 15:00
Noterden Taşınmaz Satış Süreci

Noterden satış için, taraflar Türkiye Noterler Birliği'nin internet sitesinden e - Başvuru sisteminden alacağı randevu ile istenen bölgedeki noteri seçebilecek. Başvurunun ardından noterlik tarafından başvuranın taşınmazın hak sahibi olduğu tespit edilecek ve başvuru kabul edilecek. 

Ardından başvuruya söz konusu taşınmazın tapu kayıtları incelenecek ve satışa engel durum olup olmadığı araştırılacak. Taşınmaz satışına engel yoksa, taraflara iletilecek mesajla, gereken harç ve tapu döner sermaye hizmet bedelinin ödenmesi konusunda bilgi verilecek. Bir sonraki aşamada taraflar noterliğe davet edilecek. Tarafların sözleşmeyi noter huzurunda imzalanmasının ardından sisteme kayıt yapılacak. 

Sonraki aşamada Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine elektronik ortamda yüklenen bilgiler tapu kütüğüne kaydedilecek. Tapu ve diğer belgeler de noter tarafından teslim edilecek. 

Noterden satışta, tapu harcına ilave olarak noterler de ücret alacak. Bir fark da işlem günü açısından; noterlerde gayrimenkul satışının mümkün olması ile birlikte nöbetçi noterlik uygulaması ile hafta sonları da satış mümkün olacak.

Yorumlar (0)
15
açık