banner3

İzmir Halk Konut Projesinde ilk imzalar bugün atılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘toplumcu belediyecilik’ anlayışı ile Türkiye'de ilk kez İzmir'de hayata geçirilen ‘Halk Konut Projesi’nde ilk imzalar bugün atılacak.

KAMU YATIRIMLARI 15.06.2022, 06:26
İzmir Halk Konut Projesinde ilk imzalar bugün atılacak

İzmir Bayraklı'da yer alan Dilber Apartmanı sakinleri tarafından kurulan yapı kooperatifi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi iştiraklerinin oluşturduğu ortak girişim arasında imzalanacak sözleşmeyle depremzedelere ‘belediye güvencesi ve teknik destek’ verilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm çalışmalarına dahil ederek hız kazandırdığı kooperatifçilik modeli bu kez de depremzedeler için uygulanıyor. 30 Ekim depreminde hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların yerine yeni bina yapmak için başlatılan Halk Konut Projesi kapsamında ilk imzalar bugün 14.15'te tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi'nde atılacak.  

Bayraklı'nın Manavkuyu Mahallesi'nde yer alan Dilber Apartmanı sakinlerinin kurduğu Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketleri EGEŞEHİR A.Ş. ve İZBETON A.Ş. ile Bayraklı Belediyesi şirketi BAYBEL A.Ş.'nin oluşturduğu ortak girişim arasında imzalanacak sözleşme ile birlikte depremzedelere belediye güvencesi ve teknik destek verilecek.

Yıkılan Dilber Apartmanı'nın olduğu alan üzerinde toplam 40 daire yapılacak. Kooperatif üyeleri 32 kat malikinden oluşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde kabul edilip uygulamaya konulan % 20 emsal artışı ile fazladan oluşacak 8 dairenin satışından elde edilecek kazanç ile 40 dairenin inşaatı tamamlanacak.

Büyükşehir Belediyesi şirketleri ise % 1 gibi sembolik bir kar oranı ile kooperatife müteahhitlik hizmetlerinde gereken desteği sağlayacak. Türkiye'de ilk kez uygulanacak olan bu modelin tüm depremzedelere yayılması amaçlandığı belirtiliyor.

Halk ekonomik girişimci oluyor

Türkiye’de ilk kez uygulanacak modeli tüm depremzedelere yaymayı amaçladıklarını belirten Başkan Tunç Soyer, Halk Konut projesini “halkı örgütlü bir güç haline getirerek ekonomik girişimci yapmak” olarak nitelendirdi.

Kentsel dönüşüm çalışmalarını Büyükşehir iştiraki İZBETON ve iş insanlarının kurduğu yapı kooperatiflerini sürece dâhil ederek hızlandırdıklarını vurgulayan Başkan Soyer, “Kooperatifçilik modelini şimdi de depremzedeler için hayata geçirdik. Aynı kentsel dönüşüm çalışmalarımızda olduğu gibi orada elde edilen rant da o binadaki kooperatif üyesi daire sahipleri arasında paylaştırılmış olacak” dedi

Yorumlar (0)
15
açık