Veser, sektöründe güvenin merkezi oldu

34 yıllık geçmişiyle kimya sektörünün köklü şirketlerinden biri olan Veser, sektöründe ismi güvenle alınan şirketlerden biri olmayı başardı. Veser Kimyevi Maddeler Genel Müdürü Özlem Kırca Düzgünses “Grup bünyesindeki şirketlerle özel kimyasallar alanında zirveye oynuyoruz” dedi.

RÖPÖRTAJ 15.03.2022, 14:25
Veser, sektöründe güvenin merkezi oldu

Kısaca kendinizden ve şirketinizden bahsedebilir misiniz?

Veser Kimyevi Maddeler A.Ş., 34 yıllık deneyimi, üst düzey teknik ve lojistik servis anlayışı ile üreticilere destek veren bir distribütörlük şirketidir. Veser, çeşitli sektörlerdeki kimyasal ham madde ihtiyacına, dünyanın önde gelen tedarikçileriyle çalışarak, en iyi kalitede cevap veriyor.

18 yıldır gönül verdiğim bu şirkette çalışmadan önce kimya mühendisliği ve MBA eğitimi aldım. İthalat departmanında başlayan bu yolculuğum, yıllar geçtikçe finans, satış ve yönetim gibi farklı yerlerde devam etti. Böylece şirketin genel işleyişi ile ilgili tecrübeler biriktirdim. Son olarak da geçtiğimiz beş yıllık süre içinde Genel Müdür olarak, şirketin başarılarına katkıda bulunma ve tanıklık etme şansını yakaladım. Vinmar International Ltd. şirketinin, Veser’in çoğunluk hissesini satın alması ile aynı pozisyonda azınlık hissedar olarak görevimi sürdürdüm. 2021 senesinde hissedarlığım bitmiş olsa da profesyonel olarak firma için severek çalışmaya devam ediyorum. Yeni satın alınan firmalara bağlı olarak da görevlerim artarak devam ediyor.

Kendim ve çevremdekilerin gelişimini önemsediğimden, bir taraftan da koçluk eğimi aldım. ACC olma yolundayım. Ayrıca iki çocuk annesiyim ve onlarla vaktimi yaşamın her alanı ile ilgili sohbet ederek ve kendi icat ettiğimiz oyunları oynayarak geçirmekten büyük keyif alıyorum.

Pandemisiz ortamda seyahat edip, bunu belgeselleştirerek iz bırakmak gibi bir hayalim var.

Markanızın başarısının arkasındaki köşe taşlarını aktarır mısınız?

Başarımızın önemli unsurlarından birini geçmiş deneyimlerden faydalanırken, öğrenmeye ve yeniliğe açıklık oluşturuyor. Şirketimizin kurucusu T. Ali Kırca ve tarihi ile gurur duyuyoruz ama bunun rahatlığına düşmeden, azimle çalışarak devamlı kendimizi geçmeye odaklanıyoruz.

Bu da bizi dinamik tutuyor ve ilerlememizi sağlıyor. Kimyasal ham madde distribütörlüğünde başarıya giden yol, dünyanın önde gelen tedarikçilerinin kaliteli ürünleri ile seçkin müşteriler arasındaki köprüyü doğru kurmaktan geçiyor. Bu da doğru insanlarla çalışmaktan geçiyor. İşimize duyduğumuz sevgi, gösterdiğimiz özen ve DNA’mızdaki mücadele gücü ile birleştiğinde, samimi ve kaliteli bir hizmet anlayışı ortaya çıkıyor. Müşterilerimizi asıl çeken gücün bu olduğuna inanıyorum.

Marka olarak hangi konularda faaliyet gösteriyorsunuz?

Kimyasal ham madde sektörünün çok çeşitli alanlarında varız. Başlıca deterjan, kozmetik, tekstil, yapı, ilaç, gıda ve su şartlandırma alanlarını sayabilirim. Bunun dışında ürün gruplarımıza yenilerini eklemeyi devam ediyoruz. Son olarak, geçen sene kauçuk&PU bölümünde ürün satışına başladık. Şu anda boya alanında yeni ürün gruplarının temellerini atıyoruz.

Uzmanlık alanlarımızdan biri laboratuvarımızda müşterilerimize teknik hizmet sunmak. Kozmetik sektöründe dünyanın dört bir yanından elde edilmiş trendleri ve bilgileri derleyerek, müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz, onlarla proaktif görüşmeler yapıyoruz.

İstanbul’daki müşterilerimizin ürün taleplerini kendi lojistik altyapımızla, kapıdan kapıya teslim anlayışı ile ertesi gün teslim edebiliyoruz. Tüm bu özelliklerimiz sayesinde binlerce müşteri ile aktif olarak çalışabiliyoruz.

Vinmar International olarak yeni yatırımlarınız var mı?

Vinmar International, Veser hisselerinin çoğunluğunu 2017’de satın almıştı. Aslında Vinmar 30 senedir Türkiye’de var olan bir şirket ancak Türkiye’de özel kimyasallar işine, Veser ile girdi. Bu konuda çok doğru bir stratejisinin olduğunu Veser organik büyümesi ile kanıtladı. Özel kimyasallar alanında Veser’i platform olarak kullanıp inorganik de büyümek istedi. 30 Eylül 2021’de ise Alfa Kimya şirketler grubu bünyeye katıldı. Çok yakın zamanda Transol/Arısan şirketleri aramıza girmesini bekliyoruz. Tüm bu şirketlerle beraber özel kimyasallar alanında zirveye oynadığımızı söyleyebilirim.

2022 yılı ile ilgili beklenti ve hedefleriniz nelerdir?

Dünya bir süredir VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity - Karmaşıklık, Oynaklık, Muğlaklık, Belirsizlik) etkisi altında. Son olarak da Ukrayna’da sıcak savaşın çıkması çok üzücü, bu olaylardan etkilenmemek mümkün değil. Böyle bir ortamda umudumuzu yitirmemeye çalışıyoruz. Umarım kısa sürede o bölgede barış olduğunu görebiliriz. Veser olarak hedefimiz büyümek ve zorlu KPI’lara (Key Performance Indicator – Anahtar Performans Göstergesi) ulaşmanın yanında, aynı yolda yürüdüğümüz müşteriler ve tedarikçilerle beraber daha ileri gitmektir. Bunu yaparken çalışanların ve ailelerinin hayatlarına değer katmayı da gözetiyoruz.

‘Pandemi döneminde büyümeye devam ettik’

Sizin sektörünüze Covid-19 pandemi sürecinin ne gibi etkisi oldu?

Pandemi koşulları tüketim trendlerini  yeniden yazarken, bazı sektörlerde talebin artması, bazılarında ise azalması kaçınılmazdı. Örneğin, deterjan ve gıda takviyesi sektörü rüzgarı arkasına alırken, tekstil sektörü rüzgara karşı mücadele etti. İş açısından farklı sektörleri bünyemizde bulundurduğumuzdan, ticari anlamda genele baktığımızda, pandemide de büyümemize devam ettik.

Şu anda da pandeminin 2020-2021 yılına nazaran, günlük hayata yansıması bakımından gücünü azalttığını görüyoruz. Öte yandan, dünya hâlâ tedarik tarafının ürün bulunabilirliği bakımından, eski bolluk dönemlerine dönebilmiş değil. Yıllardır Veser olarak alışkanlık haline getirdiğimiz satın alma siparişlerindeki planlamayı önceden yapmamız sayesinde, kısa-orta vadede müşterilerimiz için yararlı olabildik. Tabi, dünya tedarikçilerini etkileyen böyle bir zamanda, taleplere cevap veremediğimiz zamanlar da oldu, maalesef. Genel olarak, ticari açıdan pandeminin etkisini düşündüğümde, sektör ve ürün çeşitliliği sayesinde Veser’in bu dönemde güçlendiğini söyleyebilirim. Böyle olmasının bir diğer sebebi ise, takım olarak sadece önümüze çıkan engelleri değil, fırsatları da görebilecek derecede açık fikirli olmamız ve çevik bir şekilde aksiyona geçebilmemiz.

Pandeminin yarattığı sağlık ve hayatımıza yansıyan psikolojik boyutundan çalışma arkadaşlarımızın en az etkilenmesini önceliğimiz haline getirdik. Daha önce uzak durduğumuz hibrit çalışma sistemini bu dönemde benimsemekte sakınca görmedik. Ofise dönüşümlü gelen ve depoda çalışan arkadaşlarımıza en güvenli ortamı sağlamak için yaptığımız çalışmaları TSE Covid-19 Hizmet Sertifikası ile standardize hale getirdik. Çalışanların psikolojik destek alabilecekleri webinar’lar düzenleyip, beden sağlıkları için uzaktan egzersiz programları hayata geçirdik. Yine bu dönemde çalışan sağlığına ve güvenliğine verdiğimiz önemi ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi ile tescilledik.

Cinsiyet eşitsizliği kadın sorunu değil, insanlık sorunudur’

Şirketimizde kadınların beyaz yakalı çalışanlar arasında oranı yüzde 72’dir. Veser’de en üst dokuz pozisyonun altısında kadınlar var. Bu anlamda organizasyonumuzda kadınların yeri, sadece söz olarak değil, aksiyon olarak da belli. Tüm şirketlerde kadınların cam tavanlarla daha az karşılaşmalarını umut ediyorum. Çünkü dünya, kadınların emeklerine daha çok saygı gösterilecek bir yer olduğunda daha yaşamaya değer olacaktır. Kız çocuklarının hak ettikleri eğitimi almaları ve potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlamak hepimizin sorumluluğudur ve cinsiyet eşitsizliği kadın sorunu değil, insanlık sorunudur.

Evinde, işinde, çevresinde ve dünyada fark yaratmak için çaba gösteren tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

Yorumlar (0)
15
açık