Veri analizinin jenerik markası oldu

25 yıldan daha uzun süredir veri analizi konusunda faaliyet gösteren Aims, sektöre sağladığı katkıyla da sektörünün jenerik markası olarak gösteriliyor. AIMS Analitik Genel Müdürü Dr. Tülin Güzel “Birlikte emek harcayarak yeni nesilleri doğru şekillendirebiliriz” dedi.

RÖPÖRTAJ 15.03.2022, 12:05 16.03.2022, 10:43
Veri analizinin jenerik markası oldu

‘Başarımızın arkasındaki en temel unsur öğrenme ve öğretme isteğimiz oldu’

Sektörünüzde 22 yıldır faaliyet gösteriyorsunuz. Şüphesiz, bu başarının altında satıştan satış sonrası hizmetlere kadar uçtan uca sunulan hizmet kalitesinin katkısı büyük. Ancak markanızın başarısının arakasında yatan etkenleri sizden dinlemek isteriz.

AIMS Analitik, ilk kurulduğu yıllardan itibaren odak noktasına yaşamın her salisesinin bir parçası olarak üreyen “ham verileri” baz alarak geliştirilen “karar mekanizmaları” hedefini koydu. Çok geniş bir hedeften bahsediyoruz ama 22 yıl önce, yani henüz verilerin saklanması, veri kalitesi vb. kavramların hayatımızda kısıtlı olduğu günlerde kurulmuş bir şirketin hedeflerinden bahsediyoruz.

İnsanlar, attıkları her adımda veri üretiyorlar. Marketlerde yapılan alışverişte, bankalarda yapılan işlemlerde, hastanede tedavi görürken, okulda eğitim alırken vb. milyonlarca örnek verebiliriz. Aynı şekilde şirketler de müşterilerine hizmet verirken operasyonel işleyişlerinin her adımında farklı veriler üretiyorlar.

Hayatımızın, üretimin, sağlık kuruluşlarının bir parçası olan bütün makineler sürekli veri üretiyorlar.

Kurulduğumuz 2000’li yıllarda veri sıkıntısı varken, günümüzde ise çok fazla veri mevcut. Bu verileri kurumların yararına ve insanların avantajına yeni stratejiler geliştirebileceğimiz; doğru zamanda, doğru kişiye, doğru uygulamayı yapmamızı sağlayacak aksiyonlara dönüştürmek, daha az maliyet ile daha kısa sürede, daha faydalı sonuçları hedeflemek bizim işimiz ve biz yaptığımız işi çok seviyoruz.

Bizim başarımızın altında yatan en önemli unsur öğrenme ve öğretme isteği ile azmimiz oldu. AIMS’in kurulduğu ilk günden itibaren kesintisiz bir öğrenme yolculuğuna çıktık, iş saatlerimiz dışında da öğrenciliğimiz devam etti ve bizler halen öğreniyoruz.

Yaptığımız her projede çalıştığımız sektörün dinamiklerini öğreniyoruz, müşterimizin işine dair ihtiyaçları birlikte belirliyor, çözümüne dair analitik yol haritasını çıkarıyoruz ve çözümü geliştirirken her adımda çok şey öğreniyor ve çok şey öğretiyoruz. Sunduğumuz hizmeti bir müşteri anlayışı ile değil, bu çalışmanın sonuçlarının kimlerin hayatına nasıl bir iyileştirme sağlayacağı anlayışı ile gerçekleştiriyoruz. Bizim için müşteri kavramı yok, değer oluşturma hedefi var.

AIMS Analitik olarak sektörünüzde kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz? Rakiplerden ayrıştığınız özellikler hakkında bilgi alabilir miyiz?

AIMS Analitik olarak en büyük avantajımız aslında 2000 yılından günümüze biriktirmiş olduğumuz analitik ve sektörel uygulama deneyimimiz. Biz bu deneyimlerimizi “360°Analitik Zeka Çözümleri” adı altında topladık ve konferanslarımızda farklı sektörler için bu çözüm grubumuzun bileşenlerini ve sunduğumuz hizmetlerin başarısındaki etkisini anlatıyoruz.

Bir projeye başlarken daha ilk adımda proje ekibine çok ciddi eğitimler vererek yola çıkıyor olmamız da bizi farklılaştırıyor.

AIMS Analitik olarak “kapalı kutu” modelleme  yaklaşımını  şimdiye kadar asla benimsemedik. Analitik çalışmalarda iş birimlerinin projelerde dinamik olarak yer alması gerektiğini deneyimlerimizden biliyoruz ve iş ekiplerinin yazılım kodlarına gömülmeden, proje süreçlerine katılmasını sağlıyoruz. Farklı sektörlerde yaptığımız görüşmelerde başarısız projelerin sayısının hatırı sayılır miktarda olduğunu görüyoruz. Bu doğrultuda yapay zeka, öngörüsel modelleme, analitik karar mekanizması oluşturma amaçlı projelerin başarısızlık deneyimini yaşayan kuruluşlara özellikle bir adım daha yakın durmaya çalışıyoruz ki konunun üzerine gölge düşmesin. Kurumlarda başarısızlık deneyimi üzerine aldığımız projelerde ortaya koyduğumuz başarı ile müşterimizin mutluluğunu birlikte yaşıyoruz.

AIMS 360°Analitik AIMS 360°Analitik Zeka Çözümleriniz kurumunuzla bütünleşen ve sektöründe rakipler tarafından da takip edilen çok önemli ürünler. AIMS 360°Analitik Zeka Çözümleri nedir?  Kurumlarda nasıl bir değer oluşturuyor?

AIMS Analitik olarak, 2000 yılından günümüze yaptığımız bütün yapay zeka projelerinde, gerçekleştirdiğimiz “kurumsal analitik yol haritası tasarımı” çalışmalarında hem teknoloji hem de iş birimlerinin vizyonu ile bütünsel bir analitik proje yönetimi yaklaşımı geliştirdik ve gerçekleştirmiş olduğumuz tüm projelerimizin deneyimini henüz projenin ilk basamağından itibaren yeni müşterilerimize, yeni projelerimize aktarabileceğimiz bir çözüm dizisi oluşturduk.

AIMS 360°Analitik Zeka çözümlerimiz, müşteri ve operasyon tarafındaki projelerin tamamında  merkezde müşterilerin olduğu anlayışı ile kurgulanmış ve kurumlarda gerçekleştirilen yapay zeka projelerinin başarısını garantileyen bir çözüm. Biz, 360°Analitik Zeka çözümlerimizi yapılandırırken, ihtiyaçların sektöre ve en önemlisi kuruma özel olduğu bilinci ile kara kutu modellerden uzak duruyoruz. 360°Analitik Zeka çözümlerimizin bir kısmında TÜBİTAK’ın Ar-Ge desteklerinden faydalanıyoruz, bu da bizim güçlü akademik yanımızın daha da güçlenmesini sağlıyor.

Dünya Kadınlar günü ile ilgili mesajınızı alabilir miyiz? Bugünle ilgili neler söylemek istersiniz?

Kadının mutlu, erkeğin mutsuz ya da kadının mutsuz, erkeğin mutlu olduğu bir toplum olamaz. Kadın ve erkek ayrımı yapmadan ancak birlikte emek harcayarak yeni nesilleri doğru şekillendirebiliriz. Toplumda, insanın, varlığının önemini benimsetmesinin çalışmakla, üretmekle mümkün olduğuna, kadın-erkek dayanışmasının gücüne inanıyorum. Kadınların eğitim, iş hayatı, karar alma mekanizmalarının içerisinde yer alması zenginliktir. Dijital dönüşüm; evinden üretmek isteyen, toplumsal gelişmeye katkı sağlamak isteyen herkes için yepyeni fırsatlar oluşturdu. Pandemi ile birlikte online seminerlerin, eğitimlerin sayısı o kadar arttı ve bu, eksiklerimizi tamamlamak, teknolojik dönüşüme adapte olmak, verimli olabileceğimiz iş alanlarına yönelmek için büyük bir şans.

Ben, 2022 Dünya Kadınlar Günü’nde dünyamızda yaşayan herkesi yetkinliklerini artırmaya ve 2022 yılında kadın, erkek el ele verip dünyamıza değer katmaya davet ediyorum. Bütün kadınlarımızın ve ailelerinin Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.

‘Hayattaki en büyük şansım öğrenme aşkım’

Son olarak, sizin örnek bir başarı öykünüz var. Kariyerinin başında olan kadın girişimcilere ve yöneticilere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Benim hayattaki en büyük şansım “öğrenme aşkım” oldu. Hayatıma baktığımda öğrenme, kendimi tekrar etmeme, daha fazla ne yapabilirimi hayal etme, dinamik kararlar alma, değişen durumlara hızlı adaptasyon, kriz anlarında çabuk çözüm üretme, farklı bakış açıları ile değerlendirebilme kendim için verebileceğim birkaç ipucu. Aslında bir anne olarak baktığımda bu özelliklerin hepsi bütün kadınların doğuştan gelen ortak özellikleri değil mi? Ben kadın-erkek ayrımı yapmadan başarıyı hedefleyen herkese öğrenmekten ve çalışmaktan asla vazgeçmeyin tavsiyesinde bulunmak istiyorum.

Yorumlar (0)
15
açık