banner3

Yorgunluk, yoksunluk ve arz - talep dengesizliği

Bu üç hâl kiralık ve satılık konut piyasasında yaşananları özetliyor Eylül ile birlikte bu konuda yeni adımlar ve çözümler bekleniyor.

ÖZEL HABER 02.09.2023, 15:29 02.09.2023, 15:33
Yorgunluk, yoksunluk ve arz - talep dengesizliği

Örneğin kiralık konut piyasasında fahiş fiyatlar var ve hükümet zam artış oranı sınırı belirledi ve kararı uzattı. Ancak bu durum kiracı - ev sahibi tartışmalarını sonlandıramadı, bu da yeni bir çözüm aracı getirdi. Ev sahibi - kiracı tartışmalarının yargıya taşınmadan önce zorunlu alabuluculuk uygulaması ile çözüme kavuşturulması bekleniyor. Bugün başlayan uygulama ile yargıdaki dava dosyasının azaltılması, insanlar arasındaki sorunların hızlı biçimde çözüme kavuşturulması umuluyor.

Bir yandan kendi evinde oturmayı planlayanlar için konut piyasasındaki fiyatlar el yakıyor. Bundan ötürü insanlar ev sahibi olacakları konutlara ilişkin yoksunluk çekiyor. İlk kez ev sahibi olacaklar için hazırlıkları devam eden kredi koşulları ile daha fazla kişinin konut sahibi olması bekleniyor. Kamu bankalarında başlayacak ve diğer bankalarla rekabetle artması beklenen kredi koşullarının ilk kez ev almak isteyenler için anlamı büyük. 

Piyasaya en hakim durumlardan biri de arz - talep dengesizliği olarak ifade edilebilir. Hükümetin çözüm için ortaya koyduğu enstrümanlar ve bankalardan gelmesi beklenen kredi desteği ile piyasanın kendine gelmesi hedefleniyor. 

Sonbahar, konut piyasasına dair umutlarla geldi hem konut üretenler hem de ev almak isteyenler veya kiralık konutları için adil fiyat bekleyenler için.

Yorumlar (0)
15
açık