banner3

Bu vergiyi ödemeyenler, para cezası ödeyecek

Evinin satışını yapan kişiler için vergi uyarısı yapıldı. Vatandaş, satın aldığı evi eğer 5 sene dolmadan satar ise değer artış kazancı vergisi ödemesi ile karşı karşıya kalabiliyor.

ÖZEL HABER 21.03.2022, 11:30
Bu vergiyi ödemeyenler, para cezası ödeyecek

Satın aldığı evi, 5 sene dolmadan satan vatandaşlar için ‘Değer Artış Kazancı Vergisi’ uyarısı yapıldı.  Konutu olan kişiler her sene Mart ayında emlak vergisi ödemesi yaparken, satın aldığı evi kiraya veren vatandaşlar kira gelir vergisi beyannamesi vermekle yükümlü tutuluyor.

Satın aldığı evi 5 senelik süre dolmadan satan vatandaşlar ise belirlenen ‘istisna tutarı’ üzerinde gelir elde etmeleri durumunda Değer Artış Kazancı Vergisi ödemekle yükümlü tutuluyorlar.

Vatandaşın, satın aldığı konutu 5 sene süresi dolmadan satması durumunda; servet vergisi kapsamında bu satıştan elde ettiği rakam üzerinden değer artış kazancı vergisi ödemesi yapmak durumunda kalıyor. Değer Artış Kazancı Vergisi için diğer tüm vergilerde olduğu gibi istisna tutarı uygulanmakta olup bu tutarı aşan kişiler vergi ödemesi yapıyorlar.

2022 yılı için değer artış kazancı vergi istisnası 19 bin TL olarak belirlenirken; sahip olduğu evi 5 sene süresi dolmadan satan vatandaşlar, bu satıştan 19 liranın üzerinde bir gelir elde etmedikleri taktirde vergi ödemesi yapmayacaklar.  

Bu tutarın aşılması durumunda ise değer artış kazancı vergisi beyannamesi verilerek bu beyanname üzerinden vergi ödemesi gerçekleştirilir. Örneğin; 300 bin TL’ye alınan bir konutun, 600 bin liraya satılması durumunda konutunu satan vatandaş, 3 bin 65 lira değer artış kazancı vergisi ödemekle yükümlü oluyor.

Yorumlar (0)
15
açık