banner3

İşte Dünyanın en görkemli dört sarayı!

İhtişamı ve görkemiyle görenleri büyüleyen her biri tarih kokan dünyanın dört görkemli sarayını birlikte inceleyelim.

ÖZEL HABER 09.05.2024, 18:12 09.05.2024, 18:19
İşte Dünyanın en görkemli dört sarayı!

1. Topkapı Sarayı

1460 ile 1478 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Topkapı sarayı günümüzde yüz binlerce turistin ziyaret ettiği görkemli bir saray ünvanını taşır. Osmanlı’nın 500 yıllık geçmişine ışık tutan Topkapı Sarayı aynı zamanda UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde de yerini almayı başarmıştır. Bu görkemli sarayın içerisinde kutsal emanetler kısmı,  Harem, Zülüflü Baltacılar Ocağı, Arz Odası gibi bölümler de ziyaretçilere açılmaktadır.

2. Buckingham Sarayı 

Dünyanın en görkemli sarayları listesinin ikinci sırasında İngiliz Kraliyet ailesinin resmi konutu olan Buckingham Sarayı var. Londra’da şehir statüsündeki Westminster’deki saray 1700’lü yılların başında Buckingham Dükü için inşa edilse de Kraliçe Victoria’nın tahta çıkmasıyla kraliyet sarayı olarak kullanılmaya başlanmış. Günümüzde oldukça popüler olan bu saray saray, aynı zamanda Birleşik Krallık'ın sembolik ve turistik öneme sahip en ünlü yapılarından biridir. Buckingham Sarayı, İngiliz monarşisinin merkezi, resmi törenlerin ve etkinliklerin de düzenlendiği önemli bir mekândır. 

3. Versay Sarayı

Fransa’nın başkenti Paris’e yolunuz düşerse Versay Sarayı’nı görmeden geçmemeniz gerekiyor. Paris’e 20 kilometre uzaklıkta yer alan saray 1668 yılında 14. Louis tarafından inşa ettirilmiş. 2300 odasıyla Avrupa’nın en büyük saraylarından biri olan Versay Sarayı’ı Paris’e gelen turistlerin de uğramadan geçmediği bir büyüleyici bir tarihi yapı.

4. İshak Paşa Sarayı

Yapımı tam tamına 99 yıl süren İshak Paşa Sarayı, Osmanlı’nın son büyük eserinden biri. Selçuklu mimarisi ve Avrupa barok sanatının tek potada eritildiği bu saray Ağrı’da. Türkiye’de görmeye pek de alışık olmadığımız şato tipi saray olma özelliğine sahip. Bunun yanı sıra dünyada ilk defa kalorifer tesisatı döşenen saray olarak da tarihi bir öneme sahip. Ahıskalı ustalar tarafından inşa edilen İshak Paşa Sarayı kabartma ve zengin bitki motifleriyle bezeli duvarları ile adeta bizleri büyülüyor. Ayrıca selamlık adı verilen kısımda bulunan ahşap konsolda yer alan kanatlı ejder ve aslan figürleri de Türk sanat tarihinin en güzel simgesi.

Yorumlar (0)
15
açık