banner3

Yapı Malzemelerine zam yağmuru sürüyor

İnşaat maliyetlerinde yaşanan fiyat artışlarının ardından inşaat yapı malzemelerinin fiyatları döviz ve altın fiyatları gibi günlük olarak araştırılmaya başlandı. Sektörle ilgisi olanlar çimento fiyatları ne kadar oldu? Bir torba çimento kaç TL? gibi soruların yanıtlarını arıyor.

GÜNDEM 08.12.2021, 17:04
Yapı Malzemelerine zam yağmuru sürüyor

Dolar kurunda yaşanan fiyat artışları yerli üretim dahi olsa, inşaat yapı malzemelerinin fiyatlarının artmasına neden oluyor. Enerji maliyetlerinde yaşanan artışlar ve ihracat kalemlerinin yükselmesi ile iç piyasada çimento fiyatları yükselmeye devam ediyor.

Fiyat artışlarının yaşanması ve üretilen çimentonun önemli bir kısmının ihraç edilmesi ile birlikte çimento üreticileri ciddi kazançlar elde ettiler. İnşaat sektörü ise artan çimento fiyatları nedeniyle oldukça zor durumda kaldı. Hatta bu dönemde bazı inşaat şirketleri de çalışmalarını yavaşlatmak veya durdurmak yolunu tercih ettiler.

Çimento fiyatlarında yaşanan en küçük fiyat değişiminin bile inşaat maliyetlerine önemli oranda etkisi oluyor.  Çimento fiyatlarını öğrenmek isteyenler internet üzerinden sorgulama yapıyorlar.

Çimento fabrikaları ve şirketler piyasa şartlarında çimento fiyatlarını belirliyorlar. Her şehirde standart bir maliyet oluşmayabiliyor. Fabrikalar farklı fiyatlama yapabilirken, çimento üretimi yapılmayan illere gönderilen çimentoların fiyatlarının üzerine nakliye masrafları da ekleniyor. Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde çimento fiyatlarının oluşumunda çoklu değişkenler etkili olabiliyor.

Türkiye'de şu an için oluşan ortalama çimento fiyatlarına bakıldığında; 1 Kg Gri Çimento fiyatı 7,4 TL , 3 Kg Gri Çimento fiyatı 15 TL, 5 Kg Gri Çimento fiyatı 19 TL, 50 Kg (1 Torba) Gri Çimento fiyatı 47 TL, 1 Kg Beyaz Çimento fiyatı 12 TL, 3 Kg Beyaz Çimento: fiyatı 19 TL, 5 Kg Beyaz Çimento fiyatı 25 TL ve 50 Kg (1 Torba) Beyaz Çimento fiyatı da 75 TL olarak görülüyor.

Yorumlar (0)
15
açık