banner3

Restorasyon nedir ve neye göre yapılır?

Tarihi yapıları korumak için gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında hangi aşamalar izlenir ve restorasyon kriterleri nelerdir?

GÜNDEM 17.05.2024, 20:22 17.05.2024, 20:25
Restorasyon nedir ve neye göre yapılır?

Restorasyon işlemlerinin yapılacağı binanın mutlaka statüsüne bakılır. Yasal statüsüne bakılan binanın 1.derece ya da 2.derece tarihi eser olup olmadığı da araştırılır. 

1.grupta bulunan binalar toplumun maddi tarihini oluşturduğu için korunması zorunludur ve bu gruptaki yapılara çok fazla müdahale edilmemesi, değişiklik yapılmaması gerekir. 

2.grupta yer alan binalar için cephe korunarak bazı müdahalelerde bulunulabilir. Ancak tüm bunları yapabilmek için koruma kurulundan izin alınması şarttır.

Restorasyon yapılırken belediyeye öncelikle başvuru yapılır. Ardından yapının tescilli olup olmadığına bakılır ve yapı tescilli değilse belediye Anıtlar Kuruluna gerek duymadan da inşaat iznini çıkarabilir. 

Yapı tarihine göre eser olarak kabul ediliyorsa o zaman Anıtlar Kurulu’na gitmek zorunlu olacaktır.

Restorasyon yaparken iç düzenin ve yapının bozulmaması esastır. Deneyimli mühendislerin ve mimarların bir araya gelerek uyguladıkları işlemler Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları tarafından onaylanır. 

Restorasyon işlemlerinde temizleme ve taşıma teknikleri de kullanılır. Binayı korumak için en çok uygulanan teknik de sağlamlaştırma tekniğidir. Çünkü diğer tekniklerde binaya yapılan müdahale de artmaktadır.  Ancak binada hasar varsa diğer tekniklerin de uygulanması şart olacaktır.

Yorumlar (0)
15
açık