banner3

Ofis kiraları yükselmeye devam edecek mi?

Covid-19 pandemisi döneminde iş dünyasında hibrit çalışma modeli ön plana çıkmıştı. Çalışma hayatında A sınıfı modelli ofislerin tercih edilmesiyle İstanbul’da ofis kiraları artış göstermeye başladı.

GÜNDEM 15.12.2021, 10:44
Ofis kiraları yükselmeye devam edecek mi?

Covid-19 pandemisi döneminde dünya genelinde yaşanan kapanmalar nedeniyle üretim faaliyetleri gerçekleştiren şirketler hariç, birçok şirket uzaktan çalışma modelini deneyimledi.

Merkez ofis ile kentin farklı bölgelerinde uydu ofis açmak şirketler arasında trend haline gelirken Yıldız Holding, Koç Holding ve Sabancı Holding gibi büyük şirketler evden çalışma modelini kalıcı hale getirdi.

Taşınmaların, yer değiştirmelerin hız kazandığı bu dönemde bir çok insan ofis kiralarının ne olacağını merak ediyor. Bu gerçekten yola çıkarak JLL’nin Ekonomist Dergisi’ne özel araştırma yaptı.

Araştırmada, İstanbul’un öne çıkan ofis bölgelerinde konumlanan 25 ofis binasının 2021 ve 2022 yılı ofis metrekare kiraları incelendi.

Gerçekleştirilen araştırmaya göre; Levent 199 şu an için 300 TL/metrekrare kiralık fiyatıyla lider olurken, 250 TL/metrekare ile Orjin Maslak Plaza ikinci, 220 TL/ metrekare fiyatı ile Levent’te yer alan Tekfen Tower üçüncü sırada yer aldı.

2022 yılında Levent 199’un kira fiyatının 310 TL/metrekare, Orjin Maslak Plaza’nın 260 TL/metrekare, Tekfen Tower’ın da 240 TL/metrekare fiyatı olacağı öngörülüyor.

Bölgelere göre inceleme yapıldığında ise; ana metro hattı üzerinde olması, binaların uluslararası A sınıfı ofis standartlarını karşılaması gibi nedenlerle Levent-Maslak hattı 2021’de en çok talep alan bölge olurken; 2022 yılında da talebin artması bekleniyor.

Kağıthane-Ayazağa bölgesinde ise diğer bölgelerde yer alan boşluk ve toplu taşıma eksikliği nedeniyle talep genel olarak düşük kaldı. 2022 yılında Levent- Maslak hattında doluluğun artmasıyla talebin bu bölgeye kayacağı öngörülürken; 2022 yılında kira artışı sınırlı kalsa da sonraki yıllarda tekrar gözde bölge haline gelebilir.

Kozyatağı-Ataşehir bölgesi 2021’de  en çok talep gören bölgeler arasında yer alırken, 2022 yılında da bu talebin devam etmesi bekleniyor. Yaşanan yüksek talep ve artan doluluk oranı da 2022 yılında kira rakamlarının TL bazında bu bölgede artacağına işaret ediyor.

Yorumlar (0)
15
açık