banner3

İnşaat Sigortalarında sert düşüş yaşandı

Son dönemde inşaat sektöründe yaşanan durgunluk sigorta verilerine de yansıdı. Mühendislik branşı içinde bulunan ‘inşaat sigortaları’nda % 40 civarında gerileme görüldü.

GÜNDEM 27.01.2022, 11:34
İnşaat Sigortalarında sert düşüş yaşandı

Covid- 19 Pandemisi ile birlikte bireysel sigorta branşlarında kayda değer artışlar yaşanırken, diğer sigorta branşlarında ise aynı artış görülmedi. Mühendislik branşı içinde yer alan inşaat sigortalarında % 40 oranında gerileme görüldü.

İnşaat sigortalarında büyümenin asıl kaynağını otoyollar, enerji santralleri, tünel, baraj, köprü, büyük konut projeleri vb. oluşturuyor. Covid- 19 Pandemisi koşullarının uzaması nedeniyle birçok büyük proje askıya alınınca, geride bıraktığımız yıl inşaat sigortası branşında önemli bir düşüş yaşandı.

2022 yılında bu alanda gidişatı yatırımlar ve büyük kamu projelerinin belirleyeceğini kaydeden sektör temsilcileri, özellikle kurdaki yükselişin TL bazında primleri % 30-40 bandında artıracağı öngörüsünde bulunuyor.

Mühendislik sigortaları içinde alt branş olan inşaat sigortası; başlangıcından bitimine kadar geçen süre içinde ani ve beklenmedik risklerle ortaya çıkan tüm hasarları kapsayan bir proje sigortası olarak nitelendiriliyor.

İnşaat sigortası; deprem, yangın, yıldırım, sel, su baskını, toprak kayması, hava taşıtları çarpması, elektrik hasarları ve insan kaynaklı hasarlara kadar çok geniş bir koruma sağlıyor. Bu kadar büyük bir öneme sahip olan bu ürünün ülkemizde çok yaygın bir kullanımı yok.  Ancak büyük projelerde aynı zamanda krediler de söz konusu olduğu için, krediyi veren finansal kuruluş sigorta yapılmasını zorunlu tutuyor.

Yorumlar (0)
15
açık