banner3

İnşaat maliyetlerinin artması nedeniyle ihalelerde iptaller yaşanıyor

İnşaat maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle kamuya çalışan müteahhitler zor günler geçiriyor ve bu nedenle de ihalelerden çekiliyor. İhale bedellerinin piyasanın geride kalması nedeniyle; okul ve hastane açığı oluşması, onarımların yapılamayacağı, yeni yol ve köprü inşalarının da mümkün olmayacağı belirtiliyor.

GÜNDEM 06.05.2022, 15:27
İnşaat maliyetlerinin artması nedeniyle ihalelerde iptaller yaşanıyor

Artan enflasyon oranları nedeniyle hem tüketici hem üretici için gerekliliklerin karşılanması da artık imkânsız hale geldi. Aşırı yükselme kaydeden inşaat maliyetleri nedeniyle kamudan aldıkları işleri bitirmekte zorlanan, büyük çoğunluğu iflas riskiyle karşı karşıya kalan kamu müteahhitleri, yeni açılan ihalelere de temkinli yaklaşıyor.

Her yılın başında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca tespit edilen birim fiyatlar, kamuda yüzlerce ihalenin iptaline neden oldu. Geçmişte, ihaleyi açan kamu kurumunun belirlediği yaklaşık bedelin altına inerek işi almaya çalışan müteahhitler, son dönemdeki ihalelere ya teşekkür mektubu veriyor ya da yaklaşık bedelin 2-3 katı fiyat teklifi sunuyor.

Kurumlar yaklaşık bedelin üzerinde gelen teklifleri komisyonda değerlemeye alamayınca da yapılan ihalelerde iptaller yaşanıyor. İptal edilen işler arasında yol bakım ve onarımından hastane ve okul inşaatlarına kadar halkı yakından ilgilendiren birçok kritik proje bulunduğu da belirtiliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 2022 yılı için belirlenen temel inşaat malzemeleri birim fiyatları”  yılın daha üçüncü ayında piyasanın çok gerisine düştü. Örneğin hazır beton birim fiyatı bakanlık tarafından 590 TL açıklanırken Nisan sonunda hazır beton fiyatı 1050 TL seviyelerini geçti.  Aynı şekilde 13 bin 678 TL olarak ilan edilen demir 16 bin 700 TL, 97 TL olarak yazılan laminant parke 135 TL’ye ulaştı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş,  yapılan ihalelere ya katılımın olmadığını ya da çok kısıtlı olmaya başladığını belirterek müteahhitlerin maliyetlerin ne denli olacağını tahmin edemediklerini söyledi.

Yavaş, belediyenin 6- 7 kavşak çalışmasında müteahhitlerin hepsinin zararda olduğunu ve kış şartları ile maliyetlerin artması sebebiyle işin yapımının geciktiğini kaydetti.

Yorumlar (0)
15
açık