banner3

İMKON: “Firmaların Yarısı Batacak”

TBMM gündemine taşınan bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin yasalaşması halinde, maliyetlerde yaşanan artış nedeniyle kamuya iş yapan müteahhitlere belirli şartlar doğrultusunda ek ödeme yapılması planlanıyor.

GÜNDEM 10.01.2022, 09:38
İMKON: “Firmaların Yarısı Batacak”

Müteahhitlerin inşaat malzemelerinin fiyat artışı nedeniyle yaşadıkları fiyat farkı mağduriyetleri devam ediyor. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), kanun teklifinin bu şekli ile yasalaşması halinde 40 bin firmanın batacağını ve 700 bin kişinin işsiz kalacağını belirtti.

İMKON, bu kanun teklifi maddesi ile sektörün çok az bir kısmının mağduriyetinin giderileceğini, kanun teklifinin bu şekli ile yasalaşması halinde 30-40 bin firmanın iflasın eşiğine geleceği ve sektörden para kazanan 600-700 bin işçinin işsiz kalacağını belirtti.

İMKON, yapmış olduğu açıklamada, önerge teklif metninin yalnızca ‘1 Temmuz 2021 ile 31 Aralık 2021’ tarihleri arasında yapılan hak edişlere yönelik fiyat farkı verilmesini içerdiğini ve şu anki işleri kapsamadığı belirtilerek, mağduriyetlerinin giderileceği iddia edilen teklif metninde sektördeki mağduriyetin ve fiyat farkı taleplerinin % 10'ununun bile karşılanmadığı ifade edildi.

Teklifin yasalaşması halinde kamu müteahhitlik sektöründe faaliyet gösteren 80 bine yakın firmanın yarıdan fazlasının zor durumda kalacağı belirtilen İMKON açıklamasında, ''Ancak kendi öz finansman kaynaklarını tüketecek belki işleri bitirecek, kendi özkaynakları olmayan geriye 30 bin - 40 bin civarı firma batmakla yüzleşerek en az 60 bin- 70 bin alt tedarikçi firmayı da mağdur ederek batmasına ve 600 - 700 bin işçinin de işsiz kalmasına neden olacaktır'' ifadelerine yer verildi.

İMKON, konu hakkında 1 Ocak 2021 tarihinin baz alınmasını ve işin bitimine kadar reel oranda fiyat farkının verilerek işletin bitirilmesini önerdi.

Yorumlar (0)
15
açık