banner3

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde noter zorunluluğu geliyor

Tüketici Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklerle gayrimenkul alım satım sözleşmelerinin ‘noter huzurunda gerçekleştirilmesi’ şartı getirilirken kat irtifakı kurulmadan gayrimenkul satışının yapılması da önlenmiş olacak.

GÜNDEM 21.01.2022, 08:46
Gayrimenkul alım satım işlemlerinde noter zorunluluğu geliyor

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin en çok şikâyetçi oldukları konuları belirledi ve bununla ilgili çalışmalara başladı. Tüketiciler tarafından bakanlığa yapılan başvurularda en çok şikâyetçi olunan konuların abonelik sözleşmeleri, gayrimenkul alım satımları, devre mülk-devre tatil sözleşmelerinden kaynaklanan sıkıntılar, cayma hakkı ve taksitli satışlar olduğu görüldü.

Bu konularla ilgili olarak tüketici lehine yeni bazı düzenlemeler yapılması kararlaştırıldı. Tüketici Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklerle ilgili olarak gündeme gelen önerilerden biri gayrimenkul sözleşmeleri oldu.

Gayrimenkul alım satım sözleşmelerinde tüketici lehine düzenlemeler yapılacak. Bu konuda tüketicilerden çok sayıda şikâyet geldiğini belirten haber kaynakları yapılacak düzenlemelerle ilgili olarak, "İnşaat halindeyken yapılan satışlarda bir daire birden fazla kişiye satılabiliyor. Dolandırıcılık hadiseleri oluyor. Yeni yapılacak düzenleme ile satış vaadi sözleşmelerinin noter huzurunda yapılmasını öngörüyoruz. Ayrıca kat irtifakı kurulmadan satış yapılamayacak. Noter huzurunda yapılan satış vaadi sözleşmeleri sırasında alıcı o dairenin ipotekli mi hacizli mi yoksa başka birine de mi satışı yapılmış hepsini görecek. Tapuda değişiklik gerektiren her şey noterde yapılacak. Gayrimenkul alım satım sözleşmelerinde vadesinin ne olacağı, ne zaman teslim edileceği gibi konular olacak" ifadelerini kullandılar.

Yorumlar (0)
15
açık