banner3

Devletten ev sahibi olmak isteyenler için büyük destek geliyor

Devlet, alt gelir grubunun kendi evlerini alabilmeleri için çalışmalarını sürdürüyor. İşte ev sahibi olmak isteyenler için, düşük faizli konut kredisi, 240 ay vadeli evlerle ilgili haberimiz…

GÜNDEM 05.03.2022, 16:47
Devletten ev sahibi olmak isteyenler için büyük destek geliyor

Ev sahibi olmak isteyen düşük gelire sahip vatandaşlar için bir çok desteği bulunuyor. Mart 2022 dönemi itibariyle tamamı devrede olan ‘konut sahibi olma’ programlarında farklı birçok seçenek yer alıyor.

Alt gelir grubunda yer alıp toplu parası olmayan vatandaşların ev alma planlarını destekleme amacı taşıyan yardımların da yer aldığı programlarda temel amaç, vatandaşlar için borç ödeme sürecinin en hafif şekilde atlatılmasını sağlamak.

Devletin ev sahibi olmak isteyenler için geçtiğimiz yıllarda da uyguladığı ancak 2022’de zamlanan destek ödemelerinin ilki ‘konut hesabı’ ödemeleri. Konut hesabı temel olarak; bir vatandaşın 3 yıl veya 5 yıl sonra ev alma planı yapması durumunda bu planı için hesap açması ve bu hesapta birikim yapması esasına dayanıyor.

Temel şartların sağlanmasının yeterli olduğu konut hesabına her ay ya da her 3 ayda birikim amaçlı para yatıran vatandaşlar 3 yılın ardından hesapta biriken tutarın belli bir kısmı kadar da devlet desteği alıyorlar. Hesapta biriken tutar ne kadar çok ise devlet desteği de o kadar fazla oluyor. % 15, % 18 ve % 20 oranında yapılan hibe destek tutarları; 60 ay ve üzeri için azami 42 bin 425 TL’ye kadar ulaşabiliyor.

240 ay vadeli konut satışları ise Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) gerçekleştiriliyor. Kurumun resmi web sitesine erişim sağlayacak olan vatandaşlar bu sayfa üzerinden satışa çıkarılan tüm konutları inceleyecekler. Ayrıca listelerin her gün yada kısa süreli aralıklarla incelenmesinde fayda olup kurum her an farklı iller için açık veya kuralı konut satışı yapabiliyor.

Çevre Bakanlığı’nın emlak alanında devam eden desteklerinin temelinde ise dönüşüm projeleri yer alıyor. Bu projeler kapsamında ev sahibi ya da kiracı olarak oturanlara 2022 Mart ayında 0.96 faizli konut kredisi sağlanıyor. Ayrıca bu olanak standart ikinci el konutlar için geçerli.

Hak sahiplerinin, Vakıfbank’a A sınıfı ya da B sınıfı konut alımları için başvuru yapmaları durumunda 0.88 ve 0.92 faizlerden yararlanabilirler.

Yorumlar (0)
15
açık