banner3

Apartman, site ve müstakil evlerde ‘atık kutusu bulundurma’ zorunlu oldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sıfır atık konusunda yeni bir adım attı. Atık getirme merkezlerinin kurulumu ve işletilmesi için sıfır atık uygulamasını her bina ve sitede hayata geçiriyor.

GÜNDEM 08.01.2022, 21:59 10.01.2022, 10:59
Apartman, site ve müstakil evlerde ‘atık kutusu bulundurma’ zorunlu oldu

Sıfır atık konusunda uzun süredir çalışma içinde olan ve çeşitli kararları bir bir uygulamaya koyan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2022 yılı için yeni bir düzenlemeye daha imza attı. Değişiklik ile toptancı hallerinde ve pazar yerlerinde meydana gelen gıda atıklarının kaynağında ayrıştırılması için tedbirler alınacak. Bununla birlikte site, apartman ve villa tipi müstakil konutlarda geri kazanılabilir atıklar için de ayrı kutular bulundurulması zorunlu tutulacak.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2019 senesinde yayımlanan ‘Sıfır Atık Yönetmeliği' ile öngörülen plastik kullanımının azaltılmasına, gıda ve tekstil atıklarının önlenmesine ve vatandaşların atıklarını bırakabilecekleri atık getirme merkezlerinin teknik özelliklerine ilişkin esaslar yayımlandı.

Konut sitesi, apartman ve villa tipi müstakil konutlarda geri kazanılabilir atıklar için ayrı ekipman bulundurulması zorunluluğu getirildi. Düzenlemeyle mevcut ve yeni yapılacak tüm binalarda atık kutusu bulundurma zorunluluğu geldi. Yönetmelikte hangi tür atığın hangi ekipmana atılacağına ilişkin detaylar da belirtildi. Bakanlığın yönetmeliğine göre her bir atık grubu için seçilen renkler kullanılacak. Yönetmelikle vatandaşların atıklarını bırakabilmeleri için kurulacak olan Atık Getirme Merkezleri'nin teknik özelliklerine ilişkin usul ve esaslar da belirlendi.

Yorumlar (0)
15
açık