banner3

2021'de Sektörü ciddi sıkıntılar bekliyor

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ve İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, sektöre ilişkin önemli açıklamalar yaptılar.

GÜNDEM 26.03.2021, 06:10
2021'de Sektörü ciddi sıkıntılar bekliyor

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Tahir Tellioğlu, pandemi nedeniyle üretiminin sekteye uğraması ve yeterli derecede üretilememesi nedeniyle tedarik sorunu oluştuğunu ifade ederek, “Bu nedenle üretim dengesinin bozulmasına bağlı olarak bir fiyat artışı oldu. İkinci artış ise dövizin yükselmesinden geldi. 2019’un sonunda malzeme kaynaklı hammadde girdilerimizde yüzde 30 artış olurken, geçen yıldan mart ayında kadar yaşanan artış ise yüzde 70’i buldu” dedi.

Tellioğlu, özellikle demir fiyatlarında hızlı artış yaşandığını, bunun yanı sıra diğer inşaat malzemelerinde de ciddi artış yaşandığını söyleyerek, “Hükümetin kendine göre belirlediği enflasyonun % 20-25 olarak düşünüldüğünde müteahhidin bunu ancak % 30’luk bölümünü tolere edebildiğini” belirtti.

Tellioğlu, bu durumlardan dolayı inşaat sektöründe üretimin zamanında yapılması ve maliyetlerin karşılanması noktalarında sıkıntı yaşandığını ifade etti. Özellikle de kamuya iş yapan müteahhitlerin öz kaynaklarını kullanarak işi çözmeye çalıştığına, öz kaynağı olmayanların ise iflas noktasına geldiğine dikkat çeken Tellioğlu, “Kamuya iş yapanlarda bir iflas furyası bekliyoruz” dedi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise inşaat sektörünün temel hammaddesini demir ve çimentonun oluşturduğunu, söz konusu iki üründe geçen yıldan bu zamana kadar % 50’den fazla artış yaşandığını belirtti.

Durbakayım, kurlarda yaşanan her artışın maliyet yükünü daha da artırdığını söyleyerek “İnşaat hammadde fiyatlarına özellikle demir ve çimentoya bir anda ve yüksek oranda zam yapılması, kaynak sıkıntısı çeken sektörümüzün elini kolunu bağladı. Bu artışlar direkt konut fiyatlarına yansıyacak. Sektör olarak devlet büyüklerinden sektördeki çarkların daha iyi dönmesi için teşvik talep ederken gelecek her zam haberi, bizi daha da köşeye sıkıştıracak” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
15
açık