banner3

‘Otopark Yönetmeliği’ resmi olarak değişti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan Otopark Yönetmeliği resmen değişti. 31434 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında yapılan değişiklikler haberimizde.

GÜNDEM 26.03.2021, 06:20
‘Otopark Yönetmeliği’ resmi olarak değişti

Yönetmelikte ‘her daireye bir otopark’ zorunluluğu yer alıyor. Sektör temsilcileri her arsa yapısında yönetmeliğin uygulanmasının mümkün olmayacağını, getirilen bu zorunluluğun kentsel dönüşüm sürecini zorlayacağını belirtmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sektörün taraflarının taleplerini dinleyerek yönetmelikte bazı değişiklikler yaptı. Hazırlanan yeni taslağa göre bundan sonra daire veya dükkân büyüklüklerine göre otopark alanı yapılacak.

Her 3 daire için en az 1 otopark şartı getirilirken, parselinde otopark imkanı olmayan yapılar için de 1000 metre yarıçapındaki başka bir alanda otopark yeri temin edebilme imkânı sağlanacak.

Yönetmelikte, 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80-120 metrekare arasında olan her 2 daire için en az 1 otopark, 120-180 metrekare arasında olan her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri ayrılması hükmü getirildi.

Dükkân, mağaza, banka gibi yerler için her 30 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 adet olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 adet olacak şekilde teklifte düzenleme yapıldı.

Komşu parsellerin anlaşması ve maliklerin muvafakati halinde bitişik bahçelerin ortak otopark olarak kullanılabilmesi imkânı da getirildi.

ŞARJ ÜNİTESİ ZORUNLULUĞU

Zorunlu otopark adedi 20 ve üzeri olan, yeni yapılacak binalarda, otopark alanının yüzde 5’i elektrikli araçlara ayrılacak ve şarj ünitesi zorunlu hale gelecek. Yönetmelikte, yeni yapılacak bölge otoparkları ile alışveriş merkezlerinde, alanın yüzde 10’u elektrikli araçlara ayrılacak ve şarj ünitesi kurulması zorunlu olacak. Yönetmelikte, binalarda, 80 metrekare altı her 3 daire için 1 adet, 80 metrekare ile 120 metrekare arası her 2 daire için 1 adet, 180 metrekare her daire 1 adet, 180 metrekare üstü her daire için ise 2 adet otopark alanı oluşturulması hükme bağlandı.

Yorumlar (0)
15
açık