banner3

23.08.2023, 13:11

YATIRIMIN ROTASI TOPRAK

Yüzyıllardır uğruna devletler kurulup devletler yıkıldı, tarih boyunca hep değerliydi. Çünkü sürekli büyüyen şehirler, konutlar, fabrikalar, madenler, rüzgarlar ve erozyonlar gibi sebepler yüzünden toprak sürekli azalırken, dünyada metrekareyeye düşen insan miktarı da ters orantılı olarak artıyor. İşte bunun için toprak her zaman değerliydi, değerli olmaya da devam edecek.

Diğer taraftan bakıldığında toprak her insan için aynı değerde değildir. Söz gelimi çiftçi için tarla olarak değerliyken, yatırımcı için arsa olarak değerlidir. Burada her bütçeye göre en uygun fiyata alabilme imkanı olan toprağı, yatırımcılar için değerlendirmeye çalışacağız. Yatırımını toprağa yapmak isteyen okurlarımıza yardımcı olabilmek adına toprak yatırımını üç aşamada değerlendireceğiz.

Toprağa yatırım yapacak olan okurlarımızın kendine en uygun yatırım şeklini bulabilmesi için yardımcı olacağını düşündüğüm, aşağıda da ayrıntılı olarak anlattığım üzere toprak yatırımı yaparken kendinize şu soruyu sormalısınız:

Yatırım kimin için ?

 

Uzun Vadeli Yatırımlar: 10 yıl ve üzeri zamanda dönüş sağlanabilen yatırımdır. Kısa vadede istenilen değere ulaştığını göremeyiz, yatırımın değer alması zaman alır. “Al, unut.” dediğimiz uzun vadeli yatırımlar genelde tarla olarak alınır ve şehir merkezlerinden uzakta çok düşük maliyetlerle elde edilip kısa zamanda prim yapması beklenmeyen kırsalda yapılan yatırımlardır.

Orta Vadeli Yatırımlar: 1-10 yıl arasında geri dönüşü beklenen, orta vadede istenilen değere ulaşan yatırımlardır. Genellikle tarla ya da arsa olarak yapılan yatırımlar olup maliyetleri uzun vadeli yatırımlara göre daha yüksektir. Şehir merkezlerine daha yakın olup prim yapma olasılığı yüksektir.

Kısa Vadeli Yatırımlar: Kişinin kendisi için yaptığı yatırımlardır. 1 yıla kadar yatırımın karşılığı beklenir. En hızlı kazanç “tarla ya da arsayı alıp en kısa sürede satarak al-sat” ile olmakla birlikte genellikle arsa ya da hikayesi olan tarla olarak yapılır. Hikayesi olan tarla; bulunduğu bölgede olası yapılaşma, sanayi sitesi kurulması, belediyenin imar planlarında bölgeyle ilgili gelişimi artırıcı bir takım planlar yapılması, bir proje çalışması, yol yapılması, değerli maden çıkması ya da konut projeleri için tarla vasfından arsa vasfına geçme yani imar geçmesi  gibi durumlardır. Bu gibi yatırımlar şehir merkezine daha yakın ve daha yüksek maliyetli olup kısa zamanda kazandıran yatırımlardır.

    

      Tüm bu aşamalarda profesyonel bir yardım almakla birlikte, önemli olan doğru yeri alırken kazanmaktır. Arsa ya da tarlayı ucuza alabilmektir. Unutmamak gerekir ki toprak alabildiğiniz sürece ucuzdur. Er ya da geç değer kazandırır.

      Hayallerinizin gerçeğe dönüşmesi dileğiyle hoşça kalın.

                                                                                                                 İbrahim ALTIN

Yorumlar (0)
15
açık