banner3

KONUT FİYATLARI NEDEN DÜŞMEZ ?

Ülkemizdeki yüksek enflasyon her şeyin fiyatını katlıyor. Fakat konut bundan da bağımsız pek çok nedenle her geçen gün artıyor. Kısa hatta orta vadede konut fiyatlarının düşmeyeceğini; aksine yükseleceğini öngörmek için elimizde şu nedenler var:

YATIRIM 08.07.2023, 12:02 08.07.2023, 12:05
KONUT FİYATLARI NEDEN DÜŞMEZ ?

-Yükselen döviz kuru nedeniyle inşaata dair maliyetler artıyor. İnşaata dair pek çok girdi yurt dışından geldiği için fiyatlama da buna göre yapılıyor. Geriye dönük yansıma da elbette konut fiyatları üzerinden oluyor.

- Yatırım için konut edinenlerin fazla olması kiralamak için konut arayanların sayısının -ilk kez- satılık için konut arayanlarınkini geçmesine (Mayıs ayı verileri) neden oldu. Konut arzındaki bu durum konut satın almak isteyenler için yükselen rakamlar anlamına geliyor.

- Enflasyonla birlikte yeniden düzenlenen asgarî ücret rakamları inşaat için de maliyet yükselmesi anlamına geliyor. İnşaatta kullanılan emek girdisinin bedeli arttıkça bu da fiyatlara yansıyor.

- Deprem sonrası konutta -ülke genelinde- yaşanan daralma konut arzını etkiliyor. Kentsel dönüşüm planlamalarının hızlanması ve TOKİ'nin daha hızlı ve büyük projelerle konut üretmesi gerekiyor. 

Konut arzındaki yetersizlik ve yükselen dövizle artan maliyetlerin pek çok alt başlığı gösteriyor ki konut fiyatları daha da yükselecek. Bu nedenle gelecekte bir zamanı beklemeden harekete geçmek sizi daha kârlı yapabilir.
 

Yorumlar (0)
15
açık