banner3

İnşaat sektöründe zam krizi artarak devam ediyor

Dünya genelinde Covid-19 pandemisi nedeniyle emtia fiyatlarında yaşanan tedarik sorunları ve iç piyasadaki kur dalgalanmaları inşaat maliyetlerinin yükselmesine neden oldu.

YAPI MALZEMELERİ 02.03.2022, 13:18
İnşaat sektöründe zam krizi artarak devam ediyor

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; geçtiğimiz günlerde verilen son zam kararı ile birlikte tepkiler de arttı. Çimentoda ton başına 150 TL zam yapılacağını belirten sektör temsilcileri fahiş yükselişin kabul edilemez duruma geldiğini belirtiyorlar.

Fiyatlarda yaşanan yükselişi maliyetin yansıması şeklinde değerlendiren çimento sektörü ise Rusya-Ukrayna savaşının tedarik problemi yaratacağını kaydediyorlar. 

Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, çimentoya yapılan zamla ilgili olarak “Ocak 2021’de çimentoda ton fiyatı 275 liraydı. Bugün 650 lira civarında. Beton firmalarına verilen bilgiye göre 1 Mart tarihinden itibaren 150 lira zamla 800 lira olacak. Bu da toplamda % 190’ı aşan artış anlamına geliyor. Tüm dünyada Emtia fiyatları artarken malzemelerin de artması doğal, hak veriyoruz. Ancak çimentoda durum farklı. Burada maliyet artışı kaynaklı değil keyfi davranılıyor” şeklinde konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından çimento ihracatında aksama olduğunu kaydeden Çelik, “İhracat azalınca iç piyasada ürünün ucuzlaması beklenirken aksi oluyor. Biz ucuzlaması bir yana, ihracat rakamları ile iç piyasaya vermelerine razıyız. İhracat rakamı 52 Dolar, maliyetleri düşünce 40-42 dolar. Yurtiçinde üreticiler olarak biz bu rakamla alamıyoruz” dedi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Çimento üreticilerinin maliyetlerinde yükseliş yaşanması nedeniyle fiyatlara zaten zam yapıldığını belirterek “Enerji maliyetleri kaynaklı zam zaten yapılmışken bu yeni zammın bir açıklaması olamaz. Bunun adı fırsatçılık” dedi.

Yorumlar (0)
15
açık