banner3

Pera Palace Hotel’in tarihe tanıklık eden hikayesi

Yaklaşık 120 yıldır ayakta olan ve İstanbul’da Avrupa standartlarına uygun olarak yapılan ilk otel olarak bilinen Pera Palace Hotel yapıldığı günden beri birçok gizeme ve tarihi olaylara şahit oldu.

ÖZEL HABER 15.05.2024, 18:01 15.05.2024, 18:06
Pera Palace Hotel’in tarihe tanıklık eden hikayesi

1895 yılında özel bir balo ile hizmete açılan otel, İstanbul’un en ihtişamlı yapılarından biriydi. İstanbul’da Osmanlı sarayları dışında elektrik verilen; ilk elektrikli asansöre ve sıcak suya ilk sahip olan bina, Pera Palace Hotel’di.

Mustafa Kemal Atatürk, 1917 yılından itibaren Pera Palace Hotel’de birçok kez konaklamış ve üst düzey misafirlerini ağırlamıştı. Atatürk’ün konakladığı 101 numaralı oda, bugün bir müze oda durumundadır.

İstanbul’da bir otelde gerçekleştirilen ilk resim sergisi Pera Palace Hotel’de yapıldı. 
1925 yılının yılbaşı gecesinde, İstanbul’daki ilk yılbaşı balosu yine Pera Palace Hotel’deydi. Bu balo, Türkiye’de Miladi Takvime göre gerçekleştirilen ilk etkinlik olarak da tarihe geçmiştir.

Ünlü yazar Agatha Christie, İstanbul ziyaretlerinde sıklıkla Pera Palas Otel’i tercih ediyordu. Burada belirli bir odası bile olan Christie hayatının bir döneminde tam 11 gün boyunca kayboldu ve ölümünün ardından tutulan bir medyum bu kayıp 11 günün Pera Palas Otel'le alakalı olduğunu söyledi.

Ancak otel yönetimi ile sırrı hikâyeleştirmek isteyen Warner Bros arasındaki gelgitler nedeniyle sır çözülemeden anahtar rafa kaldırıldı.

Yorumlar (0)
15
açık