banner3

Veraset ve intikal vergi dilimleri artış yapıldı

Vatandaşlar, menkul ve gayrimenkullerin veraset şeklinde veya ivazsız olarak intikal etmesi halinde miras vergisi ödüyorlar. 2022 yılında, ‘Miras Vergisi’nde uygulanacak olan istisna tutarları belirlendi.

GÜNDEM 28.12.2021, 14:32
Veraset ve intikal vergi dilimleri artış yapıldı

Vatandaşlar Türkiye'de yer alan malların ve gayrimenkullerin veraset durumunda ya da ivasız olarak bir kişiden diğer kişiye intikali halinde miras vergisi ödüyor. Bununla birlikte; malların ‘karşılıksız’ olarak bir şahıstan diğer şahsa intikal etmesi durumunda da veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekiyor.

Bloomerght'te yer alan haberde, bir kişinin vefat etmesi durumunda tüm mal varlığı mirasçılarının arasında paylaşılıyor. Mirasçılar ise her yıl düzenli olarak iki defa vergi ödüyor. Miras vergisini ödemeyen vatandaşlar ise cezai işlem ile karşı karşıya kalıyor.

Açıklanan tebliğe göre; belirli ‘veraset ve intikal vergi’ oranlarında uygulanacak matrah tutarları; 380 bin TL'den 500 bin TL'ye, 900 bin TL'den 1,2 milyon TL'ye, 1,9 milyon TL'den 2,5 milyon TL'ye, 3,6 milyon TL'den 4,9 milyon TL'ye ve 6,78 milyon TL'den 9,1 milyon TL'ye yükseltildi.

Yine tebliğ ile birlikte veraset ve intikal vergisinde esas alınacak ‘maktu istisna tutarları’ da yeniden değerleme oranı olan % 36,2 nispetinde yükseltilerek yeniden düzenlenmiş oldu.

Yorumlar (0)
15
açık