banner3

Yastık altındaki döviz konuta gitti

Konut satışlarının nisan ayında iki kattan fazla artması ev ihtiyacında artan talebi gösterdi. Gayrimenkul sektör temsilcileri, “Yastık altındaki döviz ve altın birikimleri konut alımı için kullanıldı” dedi.

GÜNDEM 17.05.2021, 08:01
Yastık altındaki döviz konuta gitti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, nisan ayında konut satışları % 124,1 artış kaydederek 95 bin 863’e ulaştı. Konut faizlerde yaşanan artışın ardından 2021’in ilk iki ayında 70-80 bin bandında seyretmişti.

Nisan ayında yaşanan çıkışı değerlendiren gayrimenkul sektör temsilcileri, yüksek faize rağmen satışta hareketliliğin devam ettiğini, yastık altında bekleyen dolar ve altın birikimlerinin konut alımına gittiğini belirttiler. Bekleyen talebin ise satışa dönüşebilmesi için devletten teşvik beklediklerini dile getiren konut geliştiricileri, faiz indirimleriyle satış rakamlarının artacağı yorumunda bulundular.

Yüksek faiz oranları karşısında yatırımcının kredisiz ya da senetle ev satın alma yolunu izlediğini belirten Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, salgının, konuta duyulan ihtiyacı daha da ön plana çıkardığını, dolayısıyla yastık altında bekleyen döviz ve altın birikimlerinin konut alımı için kullanıldığını belirtti.

Özyurt, sözlerine devamla, “Aşılamanın ilerlemesiyle artışın önümüzdeki aylarda hız kazanacağını söyleyebiliriz. Faizlerin düşürülmesine yönelik atılacak adımlarla bu süreç daha da hızlanabilir” dedi.

Kısıtlamaların satışlardaki etkisine işaret eden İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, konutta yaşanan daralmanın, tam kapanma yaşanan Mayıs 2021 döneminde bir kat artmasını beklediklerini belirterek, “Ancak kapanma sonrasında sektörde başlamasını beklediğimiz kampanyalar ve devletten gelmesini beklediğimiz teşviklerle konut satışlarındaki ivmenin yönünün tekrar yukarı doğru olmasını bekliyoruz. İnşaat ve gayrimenkul sektörü olarak, Ramazan Bayramı sonrasını iple çekiyoruz. Sektörümüzdeki firmaların şantiyelerdeki inşaat çalışmaları kesintisiz devam ederken, kısıtlama nedeniyle satış ofislerindeki görevli arkadaşlarımız, online veya telefonla hizmet vermeye devam etti. Ancak online konut satışı çok fazla olmuyor. Zira insanlar, hayatları boyunca yaptıkları birikimleri, hayallerindeki yuvaya dönüştürmek isterken, her şeyi yerinde görmek istiyor” ifadelerini kullandı.

Konut ihtiyacının artış gösterdiğini belirten vurgulayan Akkuş Group Başkanı Abdülkadir Akkuş, “Salgın da bu ihtiyacı tetikledi. ‘Başımızı sokacak bir evimiz olsun’ söylemi yeniden popülerlik kazandı. Faiz oranlarında yapılacak yeni bir düzenleme ve geliştirilecek yeni finansman modelleriyle satışlardaki hareketliliği ikiye katlayabiliriz” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
15
açık