banner3

Yargıtay'dan kiracılar için kötü haber

Yargıtay, kira borcu olan kişiler ve mirasçıları için kötü bir haber verdi.

GÜNDEM 04.10.2021, 19:46
Yargıtay'dan kiracılar için kötü haber

Yargıtay’ın açıklamış olduğu emsal karara göre; kiracıların imzaladıkları kira sözleşmesi yükümlülüğü ölüm ile sonlanmıyor. Kira sözleşmesine imza atan kiracının vefatı durumunda, tüm mirasçıların ‘otomatik olarak’ kiralayan sıfatı kazandığı ve kira sözleşmesinin devam edeceği karara bağlandı.

Taşınmaz sahipleri ve kiracılar arasında imzalanan kira sözleşmesi, hem kiralayan taraf ve kiracıya belirli yükümlülükler getiriyor. Sözleşme üzerinde her hangi bir tarih yer almıyorsa imzalanan kira sözleşmesi 12 ay için geçerli oluyor.

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi’nden emsal karar

Yargıtay, milyonlarlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren çok kritik bir emsal karar aldı. Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin aldığı karara göre ev sahibi ve kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesinin kiralayanın vefat etmesi durumunda sona eremeyeceğine hükmedildi.

Kira sözleşmesini imzalayan kiracının vefat etmesi durumunda yasal mirasçıları otomatik olarak yeni kiracılar olarak kabul edilecek.

Yargıtay’ın ilgili kararında “Geçerli olan bir kira sözleşmesi ya tarafların birbirine uygun fesih bildirimi ile ya mahkeme kararı ile ya da kiralananın yok olması ile sona erer. Kayıt malikinin 2007 tarihinde vefat etmesi ile tüm mirasçıları kiraya veren sıfatını kendiliğinden kazanırlar. Mirasçılardan biri tarafından murisin ölümünden sonra yapılan kira sözleşmesi, kayıt maliki ile yapılan 01/05/2005 başlangıç tarihli kira sözleşmesini sona erdirmez” denildi.

KİRA sözleşmesi hangi durumlarda sona erer?  

Yargıtay kararında kira sözleşmesinin sona ereceği hükümler; sözleşmenin kiralanan taşınmazın yok olması, fesih bildirimi ya da mahkeme kararı olarak belirtildi.

Kira sözleşmesinin haklı fesih sebeplerini bulunduran taraflardan birinin bunu bildirim ile karşı tarafa iletmesi, kira sözleşmesi tarihinin sona ermesi ve buna uygun olarak sözleşmenin yenilenmeyeceğini diğer tarafından bildirmesi gibi durumlarda kiracının vefat etmesi durumunda sözleşmenin kendiliğinden sona eremeyeceği Yargıtay kararı ile hükme bağlanmış oldu.

Son olarak bu karar ile kiracının mirasçıları, eğer kiracının kira borcu bulunuyorsa kiranın ödenmesinden sorumlu tutuldu.

Yorumlar (0)
15
açık