banner3

Yabancıların % 38’i vatandaşlık için konut alıyor

Yabancıların 2018 yılından itibaren gayrimenkul edinimi ile vatandaşlık edinmelerinin yolu yeni bir genelgeyle sınırlandırıldı. Yeni genelgeyle birlikte aynı taşınmazın sadece bir kez vatandaşlık alımına konu edilebileceği, tekrar tekrar vatandaşlık kazanımına konu edilemeyecek.

GÜNDEM 05.06.2021, 02:40
Yabancıların % 38’i vatandaşlık için konut alıyor

2018 yılında yapılan değişiklikle yabancıların Türkiye’de 250 bin dolar ve üzerinde gayrimenkul alması ve bunu 3 yıl satmama taahhüdü ile vatandaşlık edinebilmesinin yolu açılmıştı

Yıllık yaklaşık 40 bin adet olan yabancıya satışların % 38’nin vatandaşlık için gerçekleşiyor. Bu konuda oluşan bazı suiistimallerden dolayı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü vatandaşlık için gayrimenkul edinimi konusunda 22 Mart 2021 tarihinde 2019/5 sayılı genelgesinde düzenlemeler gerçekleştirdi.

Yeni genelgeye göre, aynı taşınmazın sadece bir kez vatandaşlık alımına konu edilebileceği tekrar tekrar vatandaşlık kazanımına konu edilemeyeceği sınırlaması getirildi. Örneğin; bir yabancı 250 bin dolar karşılığı Türkiye’den aldığı taşınmazı 3 yıl satmama taahhüdü verip, 3 yıl sonunda vatandaşlık kazandı.

Bir diğer değişiklik de geri alım taahhütleri ile yapılan satışlar. Yabancılar uzun zamandır kendi aralarında veya inşaat firmaları aracılığı ile devirler gerçekleştiriyorlar. Taşınmazı satan firmanın mülklü taahhüt süresi bittiğinde yani 3 yıl sonunda geri alması durumunda vatandaşlık ile ilgili uygunluğun tekrar değerlendirilebilecek

Yorumlar (0)
15
açık