banner3

Uluslararası piyasada demir cevherine yapılan zam ve doların yükselişi nedeniyle demire 30 Dolar zam geldi

Küresel piyasalarda emtia fiyatları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken, demir cevheri fiyatları ve inşaat demiri fiyatlarına da zam geldi. Peki bu durumda konut fiyatları yükselecek mi?

GÜNDEM 13.10.2021, 09:04
Uluslararası piyasada demir cevherine yapılan zam ve doların yükselişi nedeniyle demire 30 Dolar zam geldi

İnşaat kalemlerinde yaşanan artışlarla beraber maliyetlerin yükselmesi tüm hızı ile sürerken inşaat demiri fiyatları da zam kervanına katıldı. Uluslararası piyasalarda demir cevheri fiyatları, iç piyasada ise dolar kurunda yaşanan yükseliş ile beraber demirde rekor zamlar geldi.

Çimento fiyatları nedeni ile şantiyelerde 15 günlük iş bırakma eylemi yapan müteahhitler, demir fiyatlarına gelen zamlar ile birlikte zor durumda kaldı. Yaşanan maliyet artışını fiyatlarına yansıtamayan müteahhitler bu durumdan şikâyetçi olurken maliyette yaşanan yükselişin devam etmesi halinde konut fiyatlarına zam gelmesinin de kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Uluslararası piyasalarda demir cevheri % 10'luk büyük bir artış kaydederken günlük bazda yaşanan artış iç piyasada dolar kurunda yaşanan yükseliş ile bir araya gelince demir fiyatlarına zam kaçınılmaz bir hal aldı.

Eylül ayı itibarıyla sürekli yükselen demir fiyatlarında yaşanan artış, % 50 sınırına ulaşırken artış iç piyasada da devam ediyor.

Ekim  ayı başlarında 660 dolar seviyesinde bulunan demir cevheri şimdiye kadar 30 dolar zamlanarak 690 dolar seviyesine ulaştı.

İç piyasalarda da inşaat demiri fiyatları yükselişini devam ettiriyor. İstanbul'da inşaat demiri fiyatları 8'lik demir için 7 bin 580 TL, Ankara'da 7 bin 650 TL ve İzmir'de 7 bin 585 liraya yükseldi.

Yorumlar (0)
15
açık