banner3

Tasarruf Finansman Şirketlerini ‘BDDK’ denetleyecek

Yapılan düzenleme ile Tasarruf finansman şirketleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun düzenleme ve denetleme yetkisi altına alındı.

GÜNDEM 17.03.2021, 04:23
Tasarruf Finansman Şirketlerini ‘BDDK’ denetleyecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) yapılan açıklamada, 7292 sayılı "Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 4 Mart 2021'de TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği ve 7 Mart 2021 tarihli 31416 saylı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiği belirtildi.

Gerçekleştirilen düzenleme ile birlikte ülkemizde faaliyet gösteren ‘Tasarruf Finansman Şirketleri’nin, 6361 sayılı "Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu" kapsamında BDDK'nın düzenleme ve denetimi yetkisi altına alındığı vurgulandı.

Açıklamada, "Kanuna eklenen 'Tasarruf finansman şirketlerinin intibak süreci' başlıklı Geçici 7'nci maddede, 'Tasarruf finansman faaliyeti yürüten şirketlerin 1 ay içinde kurumumuza başvuruda bulunmak ve durumlarını kanun hükümlerine uygun hale getireceklerine veya müşteri hak ve menfaatlerini zarar uğratmadan tasfiye olacaklarına dair bir plan sunmak zorunda oldukları' hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, hâlihazırda tasarruf finansman faaliyeti yürüten tüm kişi ve kuruluşların 7 Nisan 2021 tarihine kadar gerekli bilgi ve belgelerle, kanun hükümlerine intibak etmek veya tasfiye olmak üzere kurumumuza başvuru yapmaları zorunludur. Zira mevcut durumda tasarruf finansman faaliyetinden kaynaklanan borç ve/veya alacakları bulunan ancak belirtilen tarihe kadar kurumumuza henüz başvuru yapmamış olanlar hakkında kanunun 46'ncı maddesi hükümleri uyarınca işlem tesis edilecektir." ifadeleri yer aldı.

Kanunun Geçici 7'nci maddesi kapsamında BDDK'ya başvuracak şirketler, verecekleri dilekçe ile birlikte gerekli belgeleri noter onaylı şekilde sunacaklar.

BDDK, izinsiz tasarruf finansman faaliyetinde bulunan şirketler hakkında ‘tasfiye’ kararı verebilecek. İzin almaksızın tasarruf finansman faaliyetlerinde bulunan kişiler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaklar.

Yorumlar (0)
15
açık