banner3

Şirketler, yeni yatırımları için Ruhsat Aldı, Bekliyor

2020 yılında konut stoklarını tüketmiş olan inşaat şirketleri yeni yatırımları için ruhsatlarını aldı. Ancak inşaatçılar, yatırımlara başlamak için uygun ortamı bekliyor.

GÜNDEM 26.02.2021, 14:38
Şirketler, yeni yatırımları için Ruhsat Aldı, Bekliyor

Koronavirüs salgınının bulaş riskinin yanı sıra finansal sorunlar nedeniyle de şantiyelerde yavaşlama görüldü. Kamu bankalarının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında düşük faiz kampanyası yapmasıyla birlikte piyasa hareketlilik yaşadı. Yaşanan bu hareketlilikle birlikte konut stokları hızla erirken şirketler de da korona sonrası dönem için hazırlıklarını yaptı, yeni yatırımları için ruhsatlarını aldı.

“Yeni projelere ihtiyaç var”

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, ruhsatlarda yaşanan artış ile ilgili olarak, “Zor dönemde kimi firmalar hazırlık da yaptı. Normalleşme adımlarıyla birlikte önümüzdeki aylarda yeni projelerin birer birer raftan indiğini göreceğiz. Bugün hem kiralık hem de satılık konutta, özelikle nitelikli projelerde arz önemli ölçüde eridi. Bu nedenle yeni projelere ihtiyaç var.” dedi.

“Stoklarda erime olunca yeni proje ruhsatları da hız kazandı”

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas “2019’da sektör dibi gördü. 2020’nin ikinci yarısı itibarıyla dipten dönüş ve makul büyüme başladı. Nisan ve mayıs ayları hem satış hem de üretimde çok kötüydü. Haziranda kamu bankalarının faiz kampanyası ile stoklarda erime olunca yeni proje ruhsatları da hız kazandı” dedi.

“Her yıl yaklaşık 800 bin konut üretilmeli”

Başkan Elmas, yaşanan artışa karşın henüz yeteri kadar üretim yapılamadığını belirterek “2015, 2016, 2017 yıllarında ortalama 1 milyon konut ruhsatı alınırken bu rakam 2019’da 324 bine düştü ve 2020’de 547 bin seviyesine geldi. Yeni üretim yavaş ilerliyor ama geri gitme de yok. Ülkemizde her yıl yaklaşık 800 bin konut üretilmeli ve bunun 300 bini kentsel dönüşüm kapsamında olmalı. Ancak bugün gelinen noktada görüyoruz ki üretim olması gereken seviyede değil” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
15
açık