banner3

Şehirler İçin “Akustik İmar Planı”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şehirlerdeki gürültü kirliliğine karşı “akustik planlama” geldiğini duyurdu. Kurum, 46 il için gürültü haritası hazırlandığını, 20 il için ise bu yıl hazırlanacağını söyleyen Kurum, "Gürültü haritaları imara esas teşkil edecek” dedi.

GÜNDEM 09.02.2021, 09:09 09.02.2021, 11:35
Şehirler İçin “Akustik İmar Planı”

Hazırlanan stratejik gürültü haritalarının sonuçlarına göre hazırlanacak olan eylem planları imar planlarına da esas teşkil edecek.

Bakan Kurum, 46 ilin ardından bu yıl da 20 ilin gürültü haritasının tamamlanacağını belirterek "Gürültünün çok yüksek olduğu sıcak noktalar belirleniyor. Akustik planlamanın yapılabilmesi, yerleşim alanları ve açık arazideki sessiz ve sakin alanların oluşturulması için hazırlanan gürültü haritaları ve eylem planlarının plan eki olarak istenmesi ve plan kararlarına esas alınması zorunluluğu getirildi" dedi.

Bakan Kurum, beden ve ruh sağlığının korunabilmesi için çevresel gürültü kirliliğinin azaltılması ve kontrolü amacıyla gürültü sorununu ortaya koymak, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak için gürültü haritaları ve sonuçlarına göre eylem planları hazırlandığını belirtti.

87 laboratuvar yetkilendirildi

Bakan Kurum, İstanbul, Kocaeli, Antalya, Balıkesir, Konya'nın aralarında bulunduğu 17 kentin çevresel gürültü eylem planlarının belediye başkanlıkları tarafından tamamlandığını belirterek, İzmir, Ankara, Denizli illerinde de de gürültü eylem planı hazırlama çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Kurum, gürültü ile etkin mücadelenin sağlanabilmesi için, ölçümlerin standartlara uygun ve doğru yapılması amacıyla 87 laboratuvarın yetkilendirildiğini söyledi.

Bakan Kurum, "Eylem planı kapsamında gürültünün çok yüksek olduğu sıcak noktalar belirlenerek gürültüyü azaltmaya yönelik kısa, orta ve uzun vadede gürültü azaltım senaryoları oluşturuluyor. Tedbirler de belediye başkanlıkları tarafından yürütülüyor" dedi.

2 bin 383 gürültü denetimi yapıldı

2020’de  Bakanlık tarafından 2 bin 383 gürültü denetimi yapıldığını belirten Bakan Kurum, "E-denetim sistemi verilerine göre önceki yıl bin 171, geçen yıl da 586 adet gürültü konulu şikayet denetimi gerçekleşti. Gürültü konusunda hukuki, teknik düzenlemeler Avrupa Birliği Çevresel Gürültü Direktifi ile tam uyumlu olarak hazırlanmış olan yönetmelik çerçevesinde yürütülüyor. Yönetmelikle; ulaşım kaynakları (karayolları, demiryolları, suyolları, havaalanları), endüstri tesisleri, şantiye faaliyetleri, işyerleri, atölyeler, imalathaneler, eğlence yerleri için çevresel gürültü sınır değerleri getirilmiştir" ifadelerinde bulundu.

Yorumlar (0)
15
açık