banner3

Satın alınan evde kiracı varsa evi alan kişinin hakları nelerdir?

Konut alımlarında sıkça yaşanan sorunlardan biri de vatandaşın satın aldığı evde kiracının yaşamasıdır.

GÜNDEM 10.05.2021, 04:56
Satın alınan evde kiracı varsa evi alan kişinin hakları nelerdir?

Birçok ev sahibi yeni satın aldığı evde kiracının yer alması durumunda sıkıntılar yaşarken özellikle de kontratsız kiracının tahliyesi ev sahibi için sıkıntılı bir süreç yaşatmaktadır. Özellikle de kendisi oturmak için ev satın alan kişiler kiracının tahliyesi konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Bununla birlikte, bazı ev sahipleri kiracılarına haber vermeden evi satışa çıkarabiliyor ya da kira sözleşmesi devam ederken aniden evi satmaya karar vererek kiracılarını mağdur edebiliyorlar.

Eğer kiracının devam eden kira sözleşmesi bulunsa bile kira sözleşmesi tapuya şerh olarak kayıt edilmediyse bu durumda evi satın alan kişinin kiracıyı evden tahliye etme hakkı bulunuyor. Bunun yanında evi satın alan kişi, kiracıyı evden çıkartmak istemiyorsa bu durumda kira sözleşmesinin yenilenmesi gerekiyor.

Bununla beraber evi satın alan kişi kendisi oturmak için aldıysa ve kiracıyı evden çıkarmak istiyorsa, evi satın aldığı tarih itibarıyla 1 ay çerisinde kiracıya ihtarname göndererek evi satın aldığını ve boşaltılmasını istediğini bildirmesi gerekiyor.

Kiracı ise ihtarnameyi almasıyla birlikte 6 ay içerisinde evi boşaltmakla yükümlüdür. İhtarname yollanmadığı takdirde ise ev sahibi ile kiracı arasında ki sözleşme aynı şartlarda devam ettirilmiş olarak kabul edilir.

Tüm bunlardan dolayı, yeni ev satın almak isteyen kişiler evi satın almadan önce mutlaka evde kiracı olup olmadığını, evde kendisi oturacaksa kiracının evi boşaltıp boşaltmayacağını önceden öğrenmesi gerekiyor.

Yorumlar (0)
15
açık