banner3

Rayiç Bedel ve Gerçek Bedel Arasında Fark Kalkıyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, gayrimenkulün gerçek değerinin hesaplanması amacıyla başlattığı 'Taşınmaz Değerleme Sistemi' uygulamasını bitirdi. Uygulama ile birlikte artık, rayiç değer ve gerçek rayiç bedel arasındaki fark ortadan kaldırılacak.

GÜNDEM 30.03.2021, 06:44
Rayiç Bedel ve Gerçek Bedel Arasında Fark Kalkıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projeleri arasında bulunan “Taşınmaz Değerleme Sistemi” uygulamasında altyapı bitirildi. Yeni uygulama ile birlikte Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ülke geneli için il il, ilçe ilçe değer analizi gerçekleştirebilecek. Altyapısı hazırlanan uygulama hayata geçirildiğinde kimse satış işlemlerini gerçek değerinin altında gösteremeyecek.

Uygulamanın pilot çalışması Amasya’da uygulanmaya başladı. Tüm Türkiye’de uygulanması ise ilgili yönetmeliğin çıkarılmasıyla başlayacak.

Uygulama ile birlikte 500 bin TL'lik ev satılıyorsa tapu işlemleri sırasında 200 bin TL üzerinden işlem gerçekleştirilemeyecek.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, hem ‘Üç Boyutlu Kadastro ve Gayrimenkul Değerleme Projesi hem de mülkiyet konularında vatandaşı doğrudan ilgilendiren birçok çalışmayla ilgili bilgiler paylaştı.

Adlı, sistemin henüz genel uygulamaya girmediğini ifade ederek “Ancak tüm altyapımız kullanıma hazır. Taşınmaz Değerleme Dairesi başkanlığımız tarafından kurduğumuz sistemle vatandaş gayrimenkulünü satmayı düşündüğü andan itibaren ada ve pafta bilgilerini sisteme girecek. Sistem onu hemen bir tane değerleme firmasına gönderecek. Değerleme firması belli bir bedel karşılığında evin değerini hesaplayacak. Sistem üzerinden raporu gönderecek ve bu bizim veri tabanımıza kaydedilecek. Dolayısıyla gayrimenkulün o değer üzerinden alım satımı gerçekleşecek” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
15
açık