banner3

Özgen : “Yatırımcı, yaptırımlar nedeniyle zor durumda…”

İnşaat sektöründe yaşanan gelişmeler, yenilik haberleri ve gayrimenkulde yatırımın püf noktaları ve yatırım değeri yüksek gayrimenkul projeleri Konuta Yön Verenler'de izleyiciyle buluşuyor. Kıvılcım Harika Ertunç''un sunumu ve İsmail Altın’ın moderatörlüğünde Konuta Yön Verenler, Bloomberg HT’ ‘de yayımlanıyor.

GÜNDEM 23.03.2022, 15:30 23.03.2022, 18:48
Özgen : “Yatırımcı, yaptırımlar nedeniyle zor durumda…”

Rusya’nın Ukrayna’ya başlatmış olduğu işgal girişimi ve gerilimin giderek artması Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde tepkilere sebep oldu. Bu duruma bağlı olarak uygulanan yaptırımlar ve lojistik sorunları gibi sebepler savaşın inşaat sektörünü olumsuz olarak etkilemesine neden oldu.

Yaşanan savaşın etkileri ilk olarak enflasyon, lojistik sorunları ve malzeme tedarik zinciri olarak ortaya çıktı. Dünya genelinde birçok inşaat markası Rusya bölgesinde inşaat projesi yürütüyor. Şirketler, Ukrayna gibi kıyı limanları bulunan bölgelerde birçok yapı malzemesi kaleminde malzeme, hammadde temini yapıyorlar.

Bu duruma ek olarak Türkiye’de yatırımları bulunan, yatırım yapmak isteyen Rus ve Ukraynalı yatırımcılar da savaş ve ardından uygulanan yaptırımlar nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçiyorlar.

Konuta Yön Verenler Programının konuğu olan Trust United Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Özgen, Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının yatırımları ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Ukraynalı eski müşterilerinin telaş içinde olduğunu belirten Özgen,” Ukraynalı müşterilerimiz paralarını buraya aktararak bir şeyler almak derdinde. Çünkü erkekleri genelde orada kaldı. Eşlerini, anne- babalarını hızla buralara gönderiyorlar. Şu an Alanya’da, Alanya’dan çok Ukrayna plakalı araçlar görüyoruz.” dedi

Özgen, bu sıkıntılı süreçte Rusyalı müşterilerinin tavrı ile ilgili olarak da, “ İnanın Rus vatandaşları beni arıyorlar. Eğer biz tatile gelirsek Türkler problem çıkarır mı? gibi. Gördüğüm kadarıyla Putin’in bu manevrasını kendi halkı da benimsememiş gibi görünüyor” diye konuştu.

Para transferi ile ilgili çok ciddi sıkıntıları olduğunu kaydeden Özgen, “ Kazak pazarı hâkim şuan bizim bu bölgeye. Ama bunların 2 ay önce yaşadıkları iç karışıklıktan dolayı hala para transferleri düzelmedi. Yaptırımların ardından Rusya’dan da buraya para gönderemiyorlar. Kazak müşterilerimizin çoğunun da paraları Moskova bankalarında.  Dolayısıyla para ile ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Ama müşteri sirkülasyonu ve satış iptali konusunda bir sıkıntı bir sıkıntı yaşamıyoruz çok şükür.” ifadelerini kullandı.

Programın moderatörü İsmail Altın’ın “Yabancı yatırımcılara yapılan satışlarda taksitli ödeme imkanı sunulduğunu biliyoruz. Peki ödemelerde bir sıkıntı yaşanıyor mu?” sorusu üzerine Başkan Durmuş Özgen “ Alanya küçük bir yer olduğu için burada dostane ilişkiler daha çok görülüyor. Bu nedenle de şimdilik ‘taksitler gecikti bu satışları iptal edelim’ diye bir şey yaşamadık” dedi.

Yorumlar (0)
15
açık