banner3

Otopark Yönetmeliği Değişikliği Resmi Gazete'de Yayımlandı

Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

GÜNDEM 24.10.2021, 10:31
Otopark Yönetmeliği Değişikliği Resmi Gazete'de Yayımlandı

2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Otopark Yönetmeliği yayınlanmıştı. Yürürlükte olan Otopark Yönetmeliğinin 10. maddesinin birinci fıkrasına 21 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete'de eklemeler yapılarak değişikliğe gidildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre afetlere hazırlık kapsamında riskli yapı tespiti yapılarak yıkılan yapıların bulunduğu 250 metrekare ve daha küçük parsellerde yapılacak olan yeni yapılarda otopark ihtiyacının karşılanamayacak olmasının tespit edilmesi durumunda yapı ruhsatı başvuruları otopark bedelinin % 25'inin ödenmesi şartıyla müracaat sırasında karşılanacak. Bu yapıların otopark ihtiyacının karşılanması bölge otoparklarından giderilecek şekilde planlanacak.

Bu yapıların bölge otoparklarının yapılarak yer tahsisinin yapılmasından önce tamamlanması durumunda otopark ihtiyacı ‘mesafe koşuluna bakılmaksızın’ eğer varsa genel otoparklardan veya yol boyu otoparkı, cep otoparkı gibi yöntemlerle en yakın mesafede geçici olarak idarece sağlanacak. Bu detaya yer verilerek bahsi geçen yapılara yapı kullanma izin belgesi verilebilecek.

Otopark bedeli olarak belirlenen ücretin %  25'i yapılan yönetmelik değişikliği ile müracaat sırasında tahsil edilecek. Ücretin kalan % 75'lik kısmı ise inşa edilecek yapının otopark ihtiyacının idarelerce karşılanmasının akabinde 30 gün içerisinde parsel maliklerinden tahsil edilecek. Yapılan bu tahsilatlar ise tapu kütüğünün beyanlar hanesinde de belirtilecek.

Yorumlar (0)
15
açık