banner3

Müteahhitler için KDV İstinası müjdesi geldi

Uzun süredir üzerinde çalışmalar yürütülen KDV istisnası düzenlemesine ilişkin detaylar belli oldu. Hükümet, imalat, turizm ve inşaat sektörleri için KDV istinası getirdi.

GÜNDEM 13.05.2022, 15:46
Müteahhitler için KDV İstinası müjdesi geldi

KDV düzenlemesi ile ilgili olarak hazırlanan düzenlemenin detayları basında yer aldı. Sabah'ta yer alan habere göre; KDV istinasına ilişkin uygulamanın detayları, başvuruların nereye nasıl yapılacağı, sağlanan avantajlar belirlendi. 31 Aralık 2025'e kadar geçerli olacak düzenlemenin tüm detayları haberimizde…

KDV istisna hakkı 2025 yılı sonuna kadar sürecek

Yayımlanan ‘Gelir İdaresi Başkanlığı Katma Değer Vergisi Genel Uygulama’ tebliğinde önemli değişiklikler yer alıyor. Hazırlanan tebliğe göre; inşaat işlerinde mal ve hizmet tesliminde KDV muafiyeti uygulanacak. İmalat sanayi ve turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi işletmelerin de düzenlemeden yararlanabileceği belirtildi. Yine tebliğ; KDV istisna hakkının 2025 yılı sonuna kadar devam edeceğini belirtiyor.

İnşaat sektöründe KDV istinası; inşaat taahhüt işi, nakliye, hafriyat ve benzeri inşa işler için uygulanacak. Yatırımı yapanların söz konusu inşaat işlerinde kullanılan mal alımları da bu kapsamda değerlendirilecek.

İnşaat sektörünün bu haktan yararlanılabilmesi için, inşaat işlerinin yatırım teşvik belgesinde öngörülen yatırıma ilişkin olması, Aralık 2025 tarihini aşmamak kaydıyla öngörülen süre içinde yapılması, yatırım tutarının aşılmaması gerekiyor. Firmalar işlerini bildirilen süre içinde tamamlamak durumunda.

Hazırlanan düzenleme ile ilgili birlikte yatırımı yapan firmaların inşaat işlerinde kullanılan mal alımları da KDV İstinası kapsamında yer alacak. Böylece söz konusu istisna inşaat işlerine ilişkin olmak koşuluyla hem hizmet hem de mal alımlarını kapsayacak.

İstisnanın geçerli olmadığı alanlar

İnşaat işleri için alınan makine, araç-gereç ve tefrişatı (yatırım teşvik belgesinde olsa bile) KDV İstisnası düzenlemesinde yer almıyor.

İstisna belgesi nasıl alınır?

Teşvik belgesi sahibi olan firmalar kendi bağlı oldukları vergi dairelerinden istisna belgesi alabiliyor. Başvuru yapan firmalar, mükellefler tarafından hazırlanan inşaat işlerine ilişkin istisna kapsamında alınacak mal ve hizmet listesi, kuruma bildirilmiş olacak. Bildirilen bu liste, sisteme girilecek. Daha sonra inceleme süreci başlayacak ve onay alarak sisteme girilen mal ve hizmetle sınırlı olmak üzere istisna belgesi verilir.

Yorumlar (0)
15
açık