banner3

Müteahhitler, hak ediş gecikmeleri ile mücadele ediyor

İnşaat maliyet endeksi büyük bir hızla yükselirken, inşaat sektöründe de daralma devam ediyor.

GÜNDEM 25.07.2022, 20:31
Müteahhitler, hak ediş gecikmeleri ile mücadele ediyor

Sektörün girdi maliyetlerinde yaşanan rekor artış büyük bir baskı yaratıyor. Bu süreçten en çok etkilenenler ise kamu müteahhitleri oldu.

Kamudan ihale alan müteahhitler, inşaat malzemelerine gelen rekor zamların ardından büyük zarar gördü. Bu süreçte beklenen ilave fiyat farkı ise yetersiz kalırken şartsız tasfiye hakkı da verilmedi.

Yükselen inşaat maliyet endeksi ile mücadele etmeye çalışan kamu müteahhitleri, hakediş ödemelerinde yaşanan gecikmeler ile mücadele etmek durumunda kalıyor. Yaşanan olumsuzlukların etkisi ile inşaat sektöründe % 10 oranında daralma görüldü.

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin yayımladığı raporda "2021 yılında girdi maliyetlerinde % 150 düzeyine varan fiyat artışlarının yaşandığı görülmüş, Haziran 2021-Nisan 2022 döneminde de başlıca inşaat girdilerinin fiyatlarında artış oranı % 130'u aşmıştır. Sektörde önceki aylarda da salgının etkileri ve döviz kurundaki gelişmelerle birlikte oldukça artmış olan temel girdi maliyetleri, devam etmekte olan Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte son derece kritik bir hal almış gözükmekte" ifadelerine yer verildi.

Müteahhitlerin birçoğu teminatları yanacağı için zarar ettiği işlere devam etmek zorunda kalırken, çıkarılan fiyat farkı ve tasfiye kararnamesi de beklentilerin çok altında kalarak talepleri karşılamamıştı.

Müteahhitler kesinlikle şartsız tasfiye hakkı verilmesini talep ederken, bu hakkın kamu projelerini durma noktasına getireceği ve kamu zararı oluşturacağı endişesi ile devreye sokulmadığı belirtiliyordu.

Yorumlar (0)
15
açık