banner3

Mimarlar Odası, Koca Sinan’ı Andı

Mimarlar Odası, yayınladığı Basın Bildirisiyle, Balkanlar’dan Yakındoğu’ya geniş bir coğrafya üzerinde Osmanlı Devleti’nin özgün mimarisini yaratan ve görkemli yapılarını inşa eden, evrensel deha Mimar Sinan’ın yaşama veda edişinin 433. yılında bir basın bildirisi yayımladı.

GÜNDEM 11.04.2021, 14:48
Mimarlar Odası, Koca Sinan’ı Andı

Mimar Sinan, yaşama veda edişinin 433. yılında saygıyla anılıyor. TMMOB Mimarlar Odası’nın, Mimar Sinan’ın 433. ölüm yıldönümü dolayısıyla yayınladığı basın bildirisinde;

“Mimarlar Odası olarak her yıl Sinan’ın ölüm yıldönümünü takip eden hafta boyunca tüm birimlerimizle birlikte ulusal ve uluslararası düzeyde anma etkinlikleri düzenlenmekte; her iki yılda bir Mimar Sinan’ın yüce anısını yaşatmak üzere Ulusal Mimarlık Ödülleri kapsamında mimarlık alanında önemli yapıtlara imza atmış, meslek etiğine bağlı, deneyimli meslektaşlarımız ‘Mimar Sinan Büyük Ödülü’ ile onurlandırılmaktadır.

Verdiği eserlerle, olgunlaştırdığı yapı sanatı ve fikirleriyle ülkemizde mimarlık kültürünün temel taşlarını oluşturan Mimar Sinan’ın yapıtları; ‘insanın yaratıcı dehasının başyapıtları’ ve ‘insanlık tarihinde dikkat çekici bir aşamanın seçkin örnekleri’ olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Sinan’ın mimarlığının üstün evrensel değerinin, gerek bulunduğumuz coğrafyada gerekse çağdaş dünyada daha çok tanınması, eserlerinin ve yaklaşımının gelecek nesillere aktarılarak ilham kaynağı oluşturması için çalışmalar yürütmek Mimarlar Odası’nın ve mimarların toplumsal ve tarihsel sorumluluğudur.

Sinan’ın mirası ve ölümsüz eserleri; sanatsal ve düşünsel yorumları, kent ve toplumu mimarlıkla buluşturan tasarım yaklaşımı eşsiz bir kaynak oluşturmaktadır. Mimarlar Odası çalışmalarını; bu mirasın bütünlük içinde korunması ve yaşatılması; farklı biçimlerde meslek alanımıza aktarılarak sürekliliğinin sağlanması ilkesiyle yürütmektedir. Dünya mirası başyapıtların yaratıcı dehası büyük Ustayı, Osmanlı’nın baş mimarını daha çok araştırmak, yorumlayabilmek ve gelecek kuşaklara anlatabilmek mesleki bir sorumluluk olarak benimsenmektedir.

Bugün ülkemiz, kentlerimiz ve giderek uluslararası alanda mesleğimizin temel tartışma alanlarından olan ‘koruma’ konusunda bilimsel yöntemlerle çok boyutlu, toplumcu koruma düşüncesini geliştirmek, bunu eğitim ve meslek alanında yaygınlaştırabilmek çalışmalarımızın ve programlarımızın odağındadır. Ayrıca mesleki yarışmalarla, Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Programı Büyük Ödülü ile Sinan’ın dehasının, düşüncelerinin ve mesleki yaratıcılığının gerek meslektaşlarımızla gerekse toplumla buluşturulması ve yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

Koca Sinan’ın başyapıtlarında izlenen bağlamsal ilişkilendirme yeteneği, yapı sistemlerindeki tutarlılık, mekânsal kurgudaki bütünlük ve toplumların yaşam biçimleri ve kültürleriyle kurulan uyum bugünün mimarları ve mimarlık eğitimi için özel değerler oluşturmaktadır.

Bu kapsamda; Mimar Koca Sinan’ı ölümünün 433. yılında saygıyla anarken; bize bıraktığı değerleri yaşatarak korumayı ilke edinerek gelecek kuşaklara aktarmayı borç biliyoruz. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)
15
açık