banner3

Maliye Bakanlığı, ev satışı yapanlar için vergi broşürü yayımladı

Gelir İdaresi Başkanlığı, evinin satışını gerçekleştiren vatandaşların hangi durumlarda vergi ödemesi yapması gerektiği ile ilgili olarak yeni broşür yayımladı.

GÜNDEM 18.12.2021, 09:02
Maliye Bakanlığı, ev satışı yapanlar için vergi broşürü yayımladı

Bakanlığın yayımladığı ‘Gayrimenkul ve Taşıt Satışında Vergi Mükellefiyetinin Esasları Broşürü’ne göre gerçek bir kişi, bedel ödeyerek elde ettiği gayrimenkulü 5 sene içerisinde elden çıkarırsa elde edilen kazanç değer artışı kazancısayılıyor.

Değer artış kazancı için broşürde, ‘Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancıdır’ ifadeleri yer aldı.

Gayrimenkul alım satımı organizasyon içinde yürütülüyorsa ticari kazanç oluyor. Eğer satış işlemleri organizasyon içinde yürütülmüyorsa da farklı kriterlere bakılıyor.

Aynı kişiye farklı tarihlerde, farklı kişilere aynı tarihte, birbirini takip eden senelerde bir kısmının teslim alınan takvim yılı içinde toplu olarak, diğer kısmının ise takip eden takvim yılı içinde yine toplu olarak satılması, devamlı olarak gayrimenkul alım-satım işiyle uğraşıldığına karine teşkil ediyor. Bunun için de elde edilen gelir Bakanlık tarafından ticari kazanç olarak değerlendiriliyor.

Yine, vatandaş tarafından bir bedel ödeyerek alınan gayrimenkulün 5 sene içinde elden çıkarılması sonucunda elde edilen kazanç, bakanlık tarafından değer artış kazancı olarak kabul ediliyor.

Gayrimenkulün 5 yıllık süre geçtikten sonra satılması durumunda ise elde edilen gelir, vergiye tabi tutulmuyor. Beş yıllık süre ise gün olarak hesaplanıyor.

Gayrimenkullerin ivazsız (karşılıksız) şekilde elde edilmesi, değer artışı kazancı olarak görülmeyecek. Bu duruma bağlı olarak; kişiye miras olarak kalan gayrimenkulün daha sonra elden çıkarılması durumunda elde edilen gelir, değer artışı kazancı kapsamında değerlendirilmiyor.

Gayrimenkulün satış işleminden elde edilen değer artışı kazancının, 2021 yılı için 19 bin lirası gelir vergisinden istisna olarak kabul ediliyor. Değer artışı kazancı elde eden mükelleflerin, gelirlerini elde edildiği yılı izleyen Mart ayında beyan etmeleri gerekiyor. Vergi de Mart ve Temmuz ayında iki taksitte ödenebiliyor.

Yorumlar (0)
15
açık