Konut sahipliği oranı düşüyor

Konut fiyatlarında yaşanan artış konut sahibi olmak isteyenleri üzerken; yaşanan artış alt gelir grubunun ardından orta gelir grubunun da ev sahibi olma durumu zorlaştı.

GÜNDEM 21.12.2022, 16:49
Konut sahipliği oranı düşüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut sahipliği oranı rakamlarının ardından bir araştırma raporu da Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yayımlandı. Yayımlanan raporda yer alan verilere göre Türkiye'de konut sahipliği oranı azalışını sürdürüyor.

BETAM’ın hazırlamış olduğu raporda yer alan verilere göre söz konusu konut sahipliği oranı 2014 senesinden itibaren düşmeye başladı. Konut satış rakamlarında yaşanan artış ise yatırım amaçlı konut alımını ortaya koyarken kişilerin birden fazla konut alması nedeni ile yaşandı.

BETAM’ın raporuna göre 2010 ile 2014 seneleri arasında konut sahipliği oranında yükseliş yaşanırken reel birim konut fiyatında da % 28,6 oranında bir artış görüldü. BETAM raporunda konut fiyatlarında yaşanan yükselişe rağmen konut sahipliği oranında düşüş olmamasının nedeni "Bunun nedeni aynı dönemde yüksek büyüme sayesinde hanelerin kullanılabilir reel gelirlerinde güçlü bir artışın gerçekleşmiş olmasıdır. Nitekim konut ortalama cari fiyat seviyesinin ortalama hane kullanılabilir gelire oranı dört yılda toplamda % 16 artmış, yıllık ortalama artış da % 4 olmuştur" ifadeleriyle açıklanıyor.

2010’da % 51,3 olarak gerçekleşen konut sahipliği oranı yaşanan düşüş ile birlikte 2021 senesinde % 46 seviyesine kadar geriledi. Konut sahipliği oranında yaşanan düşüşe rağmen ülkemizde ev sahipliği oranı pek çok Avrupa ülkesinin üzerinde yer alırken en yüksek konut sahipliği oranı olan ülkeler ise Polonya, Romanya ve Macaristan'da gerçekleşti.

Yorumlar (0)
15
açık