banner3

“Konut projelerinde iade hakkı süresi kısaltılmalı”

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşmeleri devam eden Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile son zamanlarda sık sık gündeme gelen ve bazı mağduriyetlere neden olan ‘ön ödemeli konut satışları’ ile ilgili önemli düzenlemeler yer alıyor.

GÜNDEM 11.03.2022, 05:36
“Konut projelerinde iade hakkı süresi kısaltılmalı”

İnşaat sektörü olarak her zaman tüketicinin yanında olduklarını belirten İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, TBMM gündeminde yer alan düzenlemede yer alan yeni hükümleri olumlu olarak karşıladıklarını söyledi.

Sektör olarak 36 ay şeklinde belirlenmiş olan teslim süresinin 48 aya yükseltilmesini istediklerini ve bu isteklerinin kanun teklifinde yer aldığını dile getiren Tellioğlu, bu hükmü olumlu bulduklarını belirtti.

Tellioğlu konuyla ilgili olarak, "Bazı büyük inşaat projelerinde yerin üzerine çıkılması için geçen süre bu kadar tutuyordu. Bu, yüklenici açısından ciddi sıkıntıydı, düzeltilmiş oldu. 48 ay ideal” dedi.

Ön ödemeli konut satışlarında, tüketicinin, 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkı olduğunu kaydeden Tellioğlu, "Bunun devamında da sözleşmeden dönme imkanı bulunuyor. Ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden iade hakkı bulunuyor. Tüketici, bu durumda satıcıya kademeli şekilde tazminat ödüyor. Bu ceza, ilk 3 ay içinde sözleşme bedelinin yüzde 2'si iken 12 ayla 24 ay arasında yüzde 8'e kadar çıkıyor. Bu düzenleme, büyük projeleri tehdit ederken diğer tüketicileri de mağdur ediyor. Bir projede, sözleşme tarihinden 1 yıl, 2 yıl sonra çok sayıda iade talebi gelirse projenin bitirilmesi ve teslimatı riske giriyor. Bunlar daha önce yaşandı, bazı tüketiciler konut fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak iade talep ediyor. Konutta oturduktan sonra iade talep eden var. Kanundaki boşluklardan yararlanarak fırsatçılık yapmak isteyen çıkıyor. Hiçbir varlık ticaretinde bu kadar süreli cayma hakkı olmuyor” değerlendirmelerinde bulundu.

İnşaat sektörü olarak 14 gün içerisinde cezasız cayma hakkını uygun gördüklerini belirten Tellioğlu, iade hakkının % 2-3 gibi tazminat bedelleriyle 3 aya kadar sınırlandırılmasını istediklerini aktardı. Tellioğlu, açıklamasında uzun süreli cayma hakkının kısaltılması isteklerinin kanun teklifinde bulunmadığını söyledi.

Tellioğlu, zamanında sahiplerine teslim edilmeyen konutlar için getirilen ‘70 bin TL'lik cezayla ilgili olarak "Bu işi yapan firmalar, mükellefiyetlerini de yerine getirmeli. O noktada görevini yerine getirmiyorsa bu ceza takdir edilebilir. Ayrıca, mahkemelerin genel içtihadı da vaktinde teslim edilmeyen gayrimenkulün kira bedelinin de tazminat olarak ödenmesi yönünde. Bu hükmü zaten uygularken bir de üzerine ceza geldi” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
15
açık