banner3

Konut piyasasında hareketlenme yaşanacak mı?

Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrası kamu bankaları olan Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank kredi faizlerinde indirime gitmişlerdi. Gayrimenkul sektörü temsilcileri faiz indirimi ve kur hareketinin konut satışlarını hareketlendireceğini belirtiyorlar.

GÜNDEM 01.11.2021, 10:56
Konut piyasasında hareketlenme yaşanacak mı?

Tüketicilerin kredi faizine karşı duyarlı olduğunu belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, faiz indirim hamlesiyle birlikte konut alımı için bekleyenlerin alıma geçeceğini kaydetti.

Kamu bankalarının yanında geliştirici firmaların da sağlayacağı ek avantajlar olacağını belirten Elmas, “Bir yandan kamu bankasının avantajı olacak. Diğer yandan firmalar da kendi içinde destekler adımlar atacak. Böylece hibrit bir modelle konut satışları artacak” ifadelerini kullandı.

Faizin etkilediği gibi dolar kurunda yaşanan yükselişin de konut piyasasını etkileyeceğini belirten Elmas, “Yastık altı birikimi olanlar, dolarda, altında ya da mevduatta olanlar bu dönemde faiz avantajını da kullanarak konuta yönelecek. Hatta faiz indirimi gelmeden dolardaki artış sonrası bunun sinyallerini almaya başladık. Geçen hafta sonu satış ofislerinde böyle bir hareketlilik oluştu” dedi.

İlk etapta özellikle ikinci el konutlarda yeni bir alım dalgası beklediklerini kaydeden İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise “Gerek dövizde gerçekleşecek kâr satışları, gerekse düşük faiz indiriminin sağladığı avantaj yatırım amaçlı satışlarda artış sağlayacak” şeklinde konuştu.

Durbakayım, faiz indiriminin birinci el konutlarına yansıması adına özel bir kampanyanın gerektiğini belirterek “Geçen sene olduğu gibi kamu bankaları ve Emlak Konut önderliğinde ve sadece birinci el konutları kapsayan faiz kampanyası, ekonominin dinamosu olan gayrimenkul sektörü için yeni bir can suyu olacaktır. Arzu ettiğimiz kampanya faizinin, geçen seneki gibi  % 0.64 seviyelerinde olmasını beklemiyoruz. Ama aylık bazda % 0.99’un altında olması ve kampanya süresinin ise en az bir yıl olmasının süreklilik açısından daha verimli olacağını düşünüyoruz. Faizin yüzde 1’in altına inmesiyle birçok inşaat firması da bu girişime olumlu destek verecektir. Firmaların da bir miktar faizi sübvanse etmesiyle oran % 0.80’e kadar düşebilir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
15
açık