banner3

‘Konut destek paketleri’ tüm detaylarıyla haberimizde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı konut sektörüne ilişkin destek paketleriyle uygun maliyetli kredi imkânıyla birlikte ‘ilk konutunu’ alacak olan vatandaşların konuta erişimlerinin artırılması, Liralaşma Stratejisi'nin desteklenmesi, tamamlanmamış inşaatların tamamlanması sağlanarak konut arzının artırılması ve destek alan firmaların konut fiyatlarını sabit tutması hedefleniyor.

GÜNDEM 11.05.2022, 17:47
‘Konut destek paketleri’  tüm detaylarıyla haberimizde

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile istişarelerinin ardından ‘İlk evim Konut Finansman Paketi’, ‘Genişletilmiş Konut Finansman Paketi’, ‘İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi’ olmak üzere 3 çözüm paketi hazırladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati hazırlanan paketin ayrıntılarını Twitter hesabından paylaştı.

‘İlk evim Konut Finansman Paketi’

İlk evim Konut Finansman Paketi kapsamında; kamu bankalarınca, ilk ve tek konutunu alacak vatandaşlar için, birinci el konutlarda uygulanmak üzere, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için, 10 yıla kadar vadeli, aylık % 0,99 faizli konut kredisi sağlanacak. İlk konutunu alacak olan vatandaşlar bu sayede uygun maliyetli kredi imkânıyla konuta daha kolay ulaşabilecek.

‘Döviz ve altın satarak konut alanlar için düşük faizli kredi desteği’

Açıklanan pakette ikinci seçenek olarak belirlenen; bununla birlikte döviz, altın varlıklarının Türk lirasına dönüşümünü teşvik edecek olan ‘Genişletilmiş Konut Finansman Paketi’ ile de kamu bankalarınca, birinci ve ikinci el konutları da kapsayacak biçimde, konut değerinin en az % 50'si 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının (DTH) yahut hurda altının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) satımı ile karşılanması şartıyla, 2 milyon lira değere kadar konutlar için 10 yıla kadar vadeli, aylık % 0,89 faizli konut kredisi sağlanacak.

Bu paket ile de vatandaşların uygun maliyetli kredi imkânıyla konuta erişimlerinin yanında hâlihazırda yürütülen Liralaşma Stratejisi de desteklenmiş olacak.

‘İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi’

Açıklanan destek paketleri arasında yer alan ‘İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi’ ile de KOBİ ve KOBİ dışı inşaat firmalarının yararlanabileceği 1 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla asgari % 40’ı tamamlanmış ve % 50'si satılmamış inşaat projesi sahibi KOBİ ve KOBİ dışı inşaat şirketlerinin tamamlanmayan inşaatlarını tamamlayabilmeleri hedefleniyor. Bu finansman paketi için 20 milyar lira kaynak ayrıldı.

Ancak, işletmeler bu destekten faydalanabilmek için 1 yıl boyunca konut satış fiyatlarını sabit tutmayı taahhüt edecek, bu fiyatları internet sitesinde kamuoyu ile paylaşacak ve kredi veren kuruluşa bildirecek.

Yorumlar (0)
15
açık