banner3

Konut alıp satanlar için kritik uyarı geldi

10 senelik zaman dilimi içinde konut alıp satanlar için kritik bir uyarı yapıldı. Konut satışı esnasında tapu harcı ödemesi yaparken satışı düşük gösteren ve eksik beyanda bulunanlar için Hazine ve Maliye Bakanlığı düğmeye bastı.

GÜNDEM 18.08.2022, 23:33
Konut alıp satanlar için kritik uyarı geldi

Konut satışında yaşanan rekor artış ile birlikte devletin tapu harcı gelirleri de arttı. Konut, arsa ve tarla alım-satımı esnasında düşük tapu harcı ödeyenleri araştırmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti. Müfettişler, zaman aşımı sınırı nedeni ile geriye dönük 10 senelik tapu işlemlerini mercek altına aldı.

Satış işlemleri esnasında gerçekleştirilen banka kayıtları ile satışlar karşılaştırılıyor. İncelemenin ardından tapuda eksik beyan cezası alacak kişiler belirleniyor.

Rayiç bedel, bir taşınmazın güncel piyasadaki alım satım bedelidir. Satış esnasında tapu harcı hesaplaması yapılırken satış değeri, tarafların beyanı ile belirleniyor. Taraflar bilerek tapu harcını düşük göstermek amacıyla ya da bilmediği için satış bedelini rayiç bedel üzerinden yapabiliyorlar.

Tapuda ‘satış bedelinin daha düşük gösterilmesi’ durumu, vergi usulsüzlüğü cezası kapsamına giriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri denetimler esnasında özellikle de konut kredisi çekerek ev alan kişileri inceliyor. Bakanlık, usulsüzlük yaptığını tespit ettiği kişilere mektup göndererek izaha davet ediyor. Ardından bu kişilere tapuda rayiç bedel düzeltme ve yükseltme imkânı sunuluyor.  Bu kişiler için satış bedelinin % 2 oranında vergi usulsüzlük cezası silinerek aradaki tapu harcı farkı tahsil ediliyor.

Yorumlar (0)
15
açık