banner3

Kamu bankalarının yaptığı faiz indirimi ikinci el konut fiyatlarını artırdı

Kamu bankaları tarafından gerçekleştirilen konut kredisi faiz indirimleri kısa sürede konut fiyatlarına yansıdı.

GÜNDEM 04.11.2021, 10:34
Kamu bankalarının yaptığı faiz indirimi ikinci el konut fiyatlarını artırdı

26 Ekim gününden itibarıyla kamu bankaları, 1 milyon TL'nin altındaki kredi tutarlarında % 1.29, 1 milyon TL'nin üzerindeki kredi tutarlarında ise % 1.34 oranından konut kredisi vermeye başladı.

Posta Gazetesinde yayımlanan haberde, faiz indiriminin ardından satılık konut fiyatlarında artış yaşanmaya başladı. Fiyatlara uygulanan zamlar ise % 10'a ulaştı. Zamlar, konut bedeline göre 15 bin ile 100 bin TL arasında gerçekleşti.

Kredi oranlarında yaşanan düşüşün konut fiyatlarının birden bire yükseltilmesi nedeniyle faiz indirimini de anlamsız hale getirdiğini belirten Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, "Stokunu eritmek isteyenler ya da ikinci el konut sahipleri indirimi zam fırsatı olarak değil hızlı satış, talep açısından fırsat olarak görmeliler. Kamu bankaları piyasa hareketlensin diye indirim yapıyor ancak satıcılar devletin sağladığı finansman desteği kadar rakamı zam olarak yansıtıyorlar. Kredi düşüşleri ev fiyatlarının artışı için bir fırsat olmamalı" dedi.

Konut maliyetleri artış yaşarken, faiz yükünü azaltmanın bu dönemde doğru bir adım olduğunu belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas ise "Biz markalı konut üreticileri de indirime biraz destek verip, biraz daha cazip hale getirebiliriz. İndirimden faydalanıp fiyat artıracak markalı konut üreticileri olmaz. İkinci el piyasasında bir kişi bir konutunu satıyor, hemen fiyatını güncelleyebilir. Firmalar bunu yapamaz. Bir haftalık gözlemimize göre, ikinci elde bir miktar fiyat artışı gördük" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
15
açık