banner3

İzmir, dünyanın ilk ‘Cittaslow Metropolü’ olacak

Amaçlarının yaşam kalitesini yavaşlatarak yükseltmek olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer “Cittaslow Metropol modelinin iki açısı var: mahalleleri daha kendine yeten bir hale getirmek ve bir bütün olarak şehirde politika ve stratejileri uygulamak” dedi.

GÜNDEM 29.03.2021, 06:54
İzmir, dünyanın ilk ‘Cittaslow Metropolü’ olacak

Başkan Soyer, Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) Birliği Koordinasyon Komitesi toplantısına katıldı. Birliğe üye ülkelerin koordinatör belediye başkanlarının yer aldığı çevrim içi toplantıda Soyer, İzmir'i dünyanın ilk Cittaslow Metropol yapma hedefine yönelik hazırlamış olduğu taslağı paylaştı.
Başkan Soyer, Cittaslow ve metropolün, şehir kavramının iki farklı ucu gibi göründüğünü dile getirerek “Bir yanda yaşamanın kolay olduğu, çoğu insanın birbirini tanıdığı, acele etmeden sokaklarda yürümenin tadını çıkarabileceğiniz bu sevimli, güzel kasabalar bulunuyor. Öte yandan, her şeyin acele olduğu ve hayatta kalmak için hızlı olmanız gereken büyük şehirlerimiz bulunuyor. İşe gitmek, eve dönmek, bir müzeyi ziyaret etmek, parka gitmek, kitaplarınızı kütüphaneye iade etmek, alışveriş yapmak, her şey. Her şey çok fazla zaman ve enerji gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

Amaçlarının yavaş şehirlerde olduğu gibi yaşamı kolaylaştırmak için yaşam kalitesini yükseltmek olduğunu belirten Başkan Soyer, “Ama metropolde yaşamı nasıl yavaşlatacağız? İşinize ulaşmak için en az bir saat harcamanız gereken bir yerde hayatı nasıl yavaşlatabiliriz?” dedi.

Cittaslow Metropol'ün ana fikrinin, şehirleri huzurlu ve yavaş bir yaşam için tasarlamak veya yeniden tasarlamak olduğunu dile getiren Başkan Soyer, “İnsanların rahatlıkla yaşayabileceği şekilde şehirleri değiştirme yeteneğine ve potansiyeline sahibiz. Bu hedefe ulaşmak için mahalleleri çok işlevli ve kendi kendine yeterli hale getirmeyi hedefliyoruz. Mahalleleri, insanların yaşayabileceği, çalışabileceği, eğlenebileceği, dinlenebileceği ve mutlu olabileceği küçük kasabalar haline getireceğiz. İnsanların buluşma, zaman geçirme ve birbirleriyle etkileşim fırsatlarına sahip olacağı mahalleler yaratacağız. Arabalara değil insanlara öncelik veren şehirler yaratacağız” ifadelerini kullandı.

Başkan Soyer, yenilenebilir enerji kullanmayı, biyoçeşitliliği korumayı, dayanıklılığı artırmayı ve ekonomiyi güçlendirmeyi ele aldığımız zaman şehri bir bütün olarak düşünmemiz gerekiyor diyerek “Kentte gıda üretimini artırmak için kırsal alanların da planlanması gerekiyor. Bu nedenle, Cittaslow Metropol modelinin iki ayağı var: mahallelere odaklanmak ve bir bütün olarak şehirde politika ve stratejileri uygulamak” ifadelerini kullandı.

İzmir’de başlatılacak olan çalışmanın dünyadaki büyükşehirlere de örnek olacağını ifade eden Soyer “Sonuçta şehir binalar ve yollar değildir, şehir insandır, insanları ve toplumu birlikte değiştirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
15
açık