banner3

İmar Barışı Kapsamında 2.5 Milyon Yapı Yıkılabilir

Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri imara aykırı olarak inşa edilmiş olan yapılarla ilgili denetimlerini yoğunlaştırdı.

GÜNDEM 07.02.2021, 18:12 08.02.2021, 10:37
İmar Barışı Kapsamında 2.5 Milyon Yapı Yıkılabilir

Yapılan denetimler sonucunda mevcut ‘Yapı Kayıt Belgeleri’nde yoğun iptaller yaşanıyor. Bu iptal karalarını alan vatandaşlar kararlara karşı mahkemeye başvuru yapıp, haklı görülmeleri durumunda da ‘Yapı Kayıt Belgeleri’ni geri alabilecekler.

İmar Barışı düzenlenmesi ile birlikte, 81 ilde başlatılan denetimlerle mevzuata aykırı olarak yapılmış olan başvurular hakkında belge iptalleri ve yıkımlar başlatıldı. İmar Barışı’na yaklaşık olarak 10 milyon yapı için başvuru yapılmıştı. Bu başvuruların içerisinden yaklaşık olarak 2.5 milyonunun iptal edilmesi bekleniyor.

‘Yapı Kayıt Belgesi’ iptal edilen yapılar, kaçak yapı statüsüne girdiği için ilgili yapılar yıkım ve para cezasıyla da karşı karşıya kalacak.

İptal sonrasında vatandaş ne yapabilir?

Yapı Kayıt Belgesi’nin iptaline ilişkin verilen karar “idari bir işlem” olup, bu karara karşı vatandaşlar ilgili valiliğin bulunduğu yerdeki idare mahkemesine iptal davası açılabiliyorlar. Yapı iptali kararı tebliği alan Yapı Kayıt Belgesi sahibi 60 gün içinde idare mahkemesine dava açması gerekiyor.

31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilen Yapı Kayıt Belgeleri’nin iptali ‘İmar Kanunu’nda öngörülen açık istisnalar dışında mümkün olmuyor. Bu istisnaların neler olduğu 3194 sayılı İmar Kanununun Geçici 16. maddesinde ve bu maddenin uygulamasını düzenleyen ‘Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslara İlişkin Tebliğ’de açıkça saylıyor.
 

Yorumlar (0)
15
açık