banner3

Haksız fiyat artışları için Maliye, emlakçılarla iş birliği yapacak

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, İstanbul Emlakçılar Odası ve İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi konut fiyatlarında ev sahipleri ve müteahhitlerin fahiş fiyat artışlarına karşı iş birliği yapacak.

GÜNDEM 21.05.2022, 20:09
Haksız fiyat artışları için Maliye, emlakçılarla iş birliği yapacak

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin konut sektöründe devreye aldıkları uygulamalar üzerinden fırsatçılık yapmaya ve vatandaşları mağdur edenler hakkında ilgili her adımı atacaklarını duyurması ile birlikte, ilgili kurum ve kuruluşlar da bu amaçla harekete geçti.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, artışların önüne geçebilmek amacıyla İstanbul Emlakçılar Odası ve İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi ile iş birliğine gidiyor.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, Anadolu Ajansına konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Rıza Bilgiç'in davetlisi olarak İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Bozan ile birlikte bir araya geldiklerini ve süreç ile ilgili olarak bilgi alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Aşa, konut fiyatlarının artış sebeplerini ve bunun nasıl önüne geçebileceğini görüştüklerini kaydederek, STK'lar ile kamu kurumlarının sahada etkin bir iş birliği yapması için fikir birliğine vardıklarını kaydetti.

Fiyat artışlarında emlakçıların herhangi bir dahli olmadığını belirten Aşa, "Günlerce uğraştığımız işler tapuda satıcıların fiyat artışı nedeniyle iptal olabiliyor. Mesela bir arkadaşımızın yeni destek paketlerin açıklanmasının ardından Başakşehir'de bir günde 5 satışı iptal olmuş. Fiyatı 1 milyon 200 bin liradan 2 milyon liraya çıkartanlar var” dedi.

Konut fiyat artışlarının önüne geçebilmek amacıyla çeşitli çalışmalar yapacaklarını dile getiren Aşa, "Emlakçılar olarak fiyat artışlarının önünde duracak, fiyatlarında haksız artış yapılan gayrimenkullerin satışına aracılık yapmayacak ve bu evleri portföyümüze almayacağız. Bu konuda tüm üyelerimize ve gayrimenkul danışmanı arkadaşlara çağrı yapıyoruz. Bu konuda toplantılar yapacağız ve istişareler gerçekleştireceğiz. İş birliği içerisinde bu tip artışlara müsaade etmemek için elimizden geleni yapacağız. Burada gayrimenkul sahiplerini yönlendireceğiz, gerekirse ilanlarını kabul etmeyeceğiz. Mülk sahiplerini de sürekli uyaracağız ifadelerini kullandı.

Toplu ilan sitelerinin Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmayanların ilanlarını kabul etmemesi gerektiğini ve bu konuda yasal düzenlemelerin bulunduğunu belirten Aşa,  "İlan sitelerinin dikkat etmemesi nedeniyle buralarda yazılan rakamlar diğer mülk sahipleri için de emsal teşkil edebiliyor. Aslında cezası olmasına rağmen yeterli denetim bulunmadığı için olumsuzluklar yaşanabiliyor. Burada ilan sitelerine de resmi olmayan ve Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunmayan kişilerin duyurularını kabul etmemeleri çağrısında bulunuyoruz. Bu konu zaten yasak” dedi.

Fiyat artışları karşısında tapuda değerleme şartı getirilmesi önerisinde bulunan İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Bozan ise "Bu sayede yüksek rakamları satışlar noktasında küçük de olsa bir caydırıcılık olabilir. Ayrıca tapu harçlarında kolaylık sağlanması da tüketicilere katkı sağlayacaktır. Bundan sonraki süreçte mağduriyetlerin yaşanmaması için STK'lar olarak devlet ile daha fazla iş birliği yapacağız” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
15
açık