banner3

Gayrimenkulde yeni dönem başladı

6’ıncı Yargı Paketi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilmesi ile birlikte noterlere gayrimenkul satışı yetkisi verilmesinin de önü açılmış oldu. Yapılan değişiklik ile birlikte alım satım işlemleri tapu sicil müdürlükleri dışında noterliklerde de yapılabilecek. Noter ücreti ise taşınmazın değerine göre 500 liradan az, 4 bin liradan fazla olmayacak.

GÜNDEM 26.06.2022, 09:54
Gayrimenkulde yeni dönem başladı

TBMM Genel Kurulu’nda, kabul edilen kanunda gayrimenkul satışlarına yönelik dikkat çeken bir detay bulunuyor. Kanunla birlikte; noterler, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapabilecek ve bu sözleşmeyi taraflardan birinin talep etmesi, harç ve giderleri ödemesi halinde tapu bilişim sistemi vasıtasıyla tapu siciline şerh verebilecek ve taşınmaz satış sözleşmesi yapabilecek.

Gerçekleştirilen düzenleme ile birlikte; noterler, taşınmaz satış başvurusu üzerine başvuru belgesi düzenleyecek, taşınmaz üzerindeki her türlü kısıtlamayı dikkate alacak ve taşınmaz satışıyla ilgili diğer kanunlarda yer alan sınırlamalar ile usul ve esasları gözetecekler.

Noterler tarafından hazırlanacak taşınmaz satış sözleşmelerinde sadece tapu harcı alınacak, ancak bu işlemler için ayrıca noter harcı alınmayacak. Noter ücreti ise taşınmazın değerine göre 500 liradan az, 4 bin liradan fazla olamayacak ve ücret tarifesinde gösterilecek.

Yorumlar (0)
15
açık