banner3

Evinin deprem riskini merak edenler için ‘Ücretsiz’ deprem riski uygulaması geliyor

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Kutoğlu ve ekibi tarafından hasarlı binalara yönelik bir yazılım geliştirildi. Deprem bölgesinde bulunan yapıların dayanıklılığını ölçmek için "Deprem riskim" uygulaması hayata geçiriliyor.

GÜNDEM 04.06.2021, 02:04
Evinin deprem riskini merak edenler için ‘Ücretsiz’ deprem riski uygulaması geliyor

Deprem Riskim uygulaması sayesinde binaların depreme dayanıklılığı yüzdelik olarak hesaplanacak. Uygulama ücretsiz olarak kullanılabilecek. Google Play, Apple Appstore ve HuaweiAppGalery’den indirilebilen ‘Deprem Riskim’ uygulaması her kullanıcıya 5 adet ücretsiz test imkanı sunuyor.

Uygulamayı kullanmak isteyen kullanıcılar öncelikle test yapmak istediği binanın konumunu işaretleyecekler. Ardından binanın inşa yılı, tipi, binada düşey düzensizlik, plan düzensizliği bilgilerinin yazılması isteniyor. Kullanıcının harita üzerinde işaretlediği konuma göre sismisite bölgesi saptanıyor. Ardından binanın 2007 yılından sonra veya önce inşa edildiğine dair değerler belirlenerek 4 farklı zemin tipi için skorlar belirleniyor. Kullanıcının yazmış olduğu bilgiler doğrultusunda kullanıcıya binanın hangi sismik bölge içerisinde olduğu, kayalık zemin sonuç skoru, çok yoğun ve sert zemin sonuç skoru, yumuşak zemin sonuç skoru, gibi bilgiler aktarılıyor.

Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, uygulamanın Türkiye genelinde sorunsuz bir şekilde kullanılabildiğini belirterek “Tamamen bilimsel veriler kullanılarak hazırlanan ‘DepremRiskim’ uygulaması ile vatandaşlar binalarının fotoğrafını çekip, yapım yılını sisteme giriyorlar. Daha sonra yapı sistemi ile ilgili birkaç soruyu cevaplıyorlar. Uygulama, binanın risk değerini bilimsel bir altyapı çerçevesinde kullanıcıya raporluyor. 2 ayda ciddi anlamda kullanıcı deneyimi oluşturduk” ifadelerini kullandı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, zararı ve afet riskini azaltmak için fazlaca yol kat edildiğini belirterek, “Deprem söz konusu olduğunda BM Raporuna göre Risk ve Zarar Azaltma çalışmaları dört dörtlük yapıldığı taktirde, deprem sonrası yapacağınız masraflar 7 kat azalıyor. Dolayısıyla bizim risk ve zarar azaltma evresine daha çok odaklanmamız gerekiyor. Ancak hala milyonlarca konutumuz yüksek afet riski taşıyor. Birçok konut gecekondu niteliğinde ve mühendislik hizmeti almamış” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
15
açık